Неће да граде култ личности: Куба без споменика Кастру!

Кубански председник Раул Кастро најавио је да ће Куба забранити да се подижу споменици као и да се улице називају по његовом преминулом брату и симболу револуције Фиделу Кастру, у складу са његовом жељом да се избегне култ личности.

0

Ово саопштење објављено је после седмице националне жалости због смрти Фидела Кастра, а уочи данашњег полагања урне са његовим пепелом у Сантијагу де Куби, преноси АП.

„Револуционарни вођа одбацивао је било какав облик култа личности, а у томе је остао одлучан и у последњим сатима живота, инсистирајући да се након његове смрти његово име никада не употреби за називе институција, улица, паркова и других јавних места и да му никада не буду подигнуте бисте, статуе нити други облици почасти“, рекао је Раул Кастро у обраћању великом броју људи окупљених у Сантијагу.

Додао је да ће кубански парламент на наредном заседању гласати о закону којим ће бити испуњене жеље његовог брата, који је преминуо прошле недеље у 90. години.

Урна са Фиделовим пепелом стигла је јуче у Сантјаго де Кубу, где ће данас бити положена у земљу поред маузолеја борца за кубанску независност Хосеа Мартија, после деветодневне жалости.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*