Neće da grade kult ličnosti: Kuba bez spomenika Kastru!

Kubanski predsednik Raul Kastro najavio je da će Kuba zabraniti da se podižu spomenici kao i da se ulice nazivaju po njegovom preminulom bratu i simbolu revolucije Fidelu Kastru, u skladu sa njegovom željom da se izbegne kult ličnosti.

0

Ovo saopštenje objavljeno je posle sedmice nacionalne žalosti zbog smrti Fidela Kastra, a uoči današnjeg polaganja urne sa njegovim pepelom u Santijagu de Kubi, prenosi AP.

„Revolucionarni vođa odbacivao je bilo kakav oblik kulta ličnosti, a u tome je ostao odlučan i u poslednjim satima života, insistirajući da se nakon njegove smrti njegovo ime nikada ne upotrebi za nazive institucija, ulica, parkova i drugih javnih mesta i da mu nikada ne budu podignute biste, statue niti drugi oblici počasti“, rekao je Raul Kastro u obraćanju velikom broju ljudi okupljenih u Santijagu.

Dodao je da će kubanski parlament na narednom zasedanju glasati o zakonu kojim će biti ispunjene želje njegovog brata, koji je preminuo prošle nedelje u 90. godini.

Urna sa Fidelovim pepelom stigla je juče u Santjago de Kubu, gde će danas biti položena u zemlju pored mauzoleja borca za kubansku nezavisnost Hosea Martija, posle devetodnevne žalosti.

POSTAVI ODGOVOR

*