Недостаје вам серија „Breaking Bad“? „Counterpart“ је више него одлична алтернатива

0

 

„Starz“ је управо емитовао финалну епизоду прве сезоне серије Counterpart, те коначно можемо рекапитулирати одличан старт ове СФ драме и надати се да ће Ј.К. Симонс ући у трку за више него заслужени Еми.

Симонс тумачи Хауарда Силка, становника онога што верујемо да је Берлин у „стварном свету“, али и Хауарда Прамја, који живи у свету који серија води као паралелни, такозвани „Прајм свет“, пише IGN Adria.

Њих двојица су иста особа, са идентичном ДНК и породицом, али воде драстично другачије животе. Заплет их спаја, одговарајући на питање које обележава серију: Шта се дешава када сретнете особу у коју сте могли да се претворите?

Није наивно поредити било коју серију са „Breaking Bad“, али гледајући „Counterpart“ било нам је немогуће да игноришемо сличности између Хаурда Силка у првој епизоди („The Crossing“) и Волтера Вајта у пилоту „Breaking Bad“. Очигледно је да живе у другачијим срединама и имају другачије приче, али обојица су представљани као љубазни, слаби мушкарци средњих година који су у сопственим животима споредне улоге.

Када упознамо Хаурда Прајма, упознајемо нешто што личи на Хајнсберга- човека у којег је Хауард Силк могао да се претвори, да су околности биле другачије.

Волтер Вајт из сезоне у сезону еволуира у Хајсенберга, остављајући у бледим траговима свој пређашњи живот, али у серији „Counterpart“ одмах добијамо на увид резултат потенцијалне транзиције главног лика, добијамо главног лика и „завршни производ“ који седе у истој просторији и воде дебату о добру и злу, перципирајући је кроз слабост и снагу.

„Counterpart“ нас вуче да истражујемо последице животних избора два Хауарда. Хауард Силк само делује као патетичан, безнадежан случај на свом професионалном плану, а заправо је невероватно брижан супруг који својој супрузи, која лежи у коми, сваког дана доноси цвеће и чита јој. Хауард Прајм, са друге стране, лаже да му је супруга мртва јер не жели да призна Силку да је разведен. Његова каријера је много успешнија, сав је у црном, ауторитативан је и све ради са стилом и самопоуздањем. Међутим, његов приватни живот је циркус.

Шта би било да је Волтер Вајт добио прилику да седне и поразговара са Хајценбергом у пилот епизоди „Breaking Bad“? Шта би Волтер рекао својој будућој верзији, и да ли би Хајсенберга уопште било брига? Да ли би се ишта променило? „Counterpart“ нам даје одличну идеју на шта би то личило.

У сјајном обрту, Силк и Прајм замењују своје животе и светове, а након што Силк сазна истину о Прајмовом приватном животу, њих двојица улазе у дискусију – чији живот је вреднији живљења? Силк јасно ставља до знања да не жели да буде ништа приближно Прајму – дрипац од оца, који се развео јер није могао да поднесе лажи своје жене, иако је и сам лагао. Он држи до тог става иако је Прајм подједнако јасно ставио до знања да је Силков живот патетичан, да његова каријера никада није кренула у смисленом правцу, а да га жена коју бескрајно обожава вара.

Ово је дебата у коју сви ми кад-тад улетимо са сопственим егом, нарочито када почнемо да верујемо да смо направили неке прилично погрешне потезе у животу. Запиткујући један другог, Силк и Прајм „преслишавају“ сами себе.

„Counterpart“ додаје још један слој интриге због којег се питамо да ли је свет у којем Прајм живи генерално „лошији“ од Силковог, због чега би овакав човек могао да прибегне мрачнијим животним изборима.

Најочигледнији пример је понашање два Хоwарда – Силк у Прајмовом свету добија на самопоуздању и самоуверености, постепено губивиши финог човека којег смо упознали у првој епизоди. У финалу, штавише, Силк је принуђен да убије, тврдећи да није имао избора.

Са друге стране, Прајм у Силковом свету оживљава своје дубоко закопане емоције, постаје блажи, поново способан да воли, и чак ризикује живот да би Силкова супруга, Емили, била безбедна. Према њој је бољи него према сопственој Емили, што иде у прилог претпоставци да је његов свет далеко мрачније место.

Како сезона протиче, оба Хауарда праве, или су принуђени да праве, изузетно себичне потезе, замагљујући њихове изворне разлике. Узбуђено смо гледали како се у „Breaking Bad“ један добар човек претвара у чудовиште, а овде подједнако узбуђено гледамо борбу двеју верзија личности истог човека у реалном времену.

Ако вам је недостајала серија која ће вас, као и „Breaking Bad“, научити да црно-бело схватање добра и зла не постоји, већ да је свако делање искључиво ствар перспективе, уложите време у „Counterpart“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*