Неколико стотина људи којих се Пентагон највише плаши

0

Главна уредница Спутњика и РТ Маргарита Симоњан прокоментарисала је извештај обавештајне управе Министарства одбране САД, у којем се говори о утицају ових медија на западну публику.

„Неколико стотина новинара (истина, најбољих) за неколико година постали су главна претња за најмоћнију армију на свету? Жао ми је што одмах нисмо знали да је Пентагон тако плашљив. Више бисмо се одмарали, а мање радили“, рекла је Симоњанова.

Раније је објављено да су РТ и Спутњик у извештају обавештајне управе Министарства одбране позиционирани као средства руског утицај на западну публику.

„Скуп инструмената за ширење руске пропаганде укључује ’информативне сајтове‘, телевизије, радио-станице као што су РТ и Спутњик, ботове и тролове на друштвеним мрежама, оптимизацију претраге и плаћене новинаре у западним и другим медијима“, наводи се у делу извештаја под називом „Пропаганда помаже формирање информационе средине“.

Почетком јуна амерички конгресмени су представили закон који је, по њиховим речима, усмерен против делатности РТ. У изјави сенатора се говори да је телевизија раније искористила рупу у закону и избегла да се региструје као страни агент.

Маргарита Симоњан је позвала конгресмене да пожуре, иначе ће телевизија „успети да освоји не само Лимпопо, већ и Лукоморје“. У Савету федерације је закон назван „наставком лова на вештице“, а нагласили су да овакве иницијативе нису у складу са идеалима демократије о којима говоре Американци.

Сличне оптужбе на рачун Спутњика и РТ су се раније чуле и у извештају ЦИА.

У последње време тема информационе борбе против руских медија се често чује на Западу. У новембру прошле године Европски парламент је усвојио резолуцију у којој се говори да се треба супротности руским медијима при томе главне претње у документу су Спутњик и РТ.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*