Нема пребројавања гласова у Висконсину – суд одбацио захтев Џил Стајн!

Судија Висконсина одбацила је захтев Џил Стајн, која је била кандидат Зелене странке на председничким изборима у САД, да се гласови поново пребројавају ручно.

0

Процес поновног бројања гласова у Висконсину требало би да почне сутра.

Судија Валери Бејли-Рин је, одбацујући захтев Стајн, навела да неће бити потребно ангажовање 72 службеника да би се поново бројали гласови.

„Поштујем закон… Упркос личном мишљењу. Можда се не слажем с тим, али морам да поштујем закон“, рекла је Бејли-Рин, пренео је Ројтерс.

Новоизабрани председник САД Доналд Трамп изјавио је пре два дана да би освојио највише гласова народа на председничким изборима да није било „више милиона нелегалних гласача“.

Трамп сматра да је поновно пребројавање гласова у Висконсину „губитак времена“.

„Поред освајања већине гласова Електорског колегијума, освојио сам највише гласова народа уколико не рачунате милионе људи који су гласали нелегално“, навео је Трамп на Твитеру.

Поновно пребројавање гласова прети да оживи дебату о легитимности Трампове победе, који је добио већину потребних гласова Електорског колегијума, док је његова ривалка на председничким изборима освојила највише гласова народа, оцењује АФП.

Ројтерс наводи да је вођство Клинтонове према гласању народа, превазишло два милиона гласова, а очекује се да ће порасти на више од 2,5 милиона јер се пребројавање гласачких листића наставља у густо насељеним америчким савезним државама, као што је Калифорнија.

Гласали су милиони бирача и Трамп је победио Клинтон у све три државе – са око 27.000 гласова више у Висконсину, 12.000 у Мичигену и 68.000 у Пенсилванији, док је Џил Стајн добила око један посто гласова у све те три државе.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*