Нема разлога за превремене изборе, а ето прилике у Мајданпеку

0

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не види разлог за превремене изборе, али да, ако огроман број људи буде инсистирао на томе и ако каже да ће победити – не би искључио могућност да им изађе у сусрет.

Вучић је, након обиласка радова на обнови Ургентног центра Клиничког центра Србије, на питање новинара да ли ће избора бити у марту, као што то тврде странке које планирају да оформе опозициони савез, одговорио: „они то знају увек када су избори”.

Он је казао да постоје лаки и тешки избори, а за опозицију су увек лаки, пошто су лаки само онима који губе.

„Морали смо пре времена да идемо више пута на изборе, јер смо спроводили најтеже реформе, на које сам поносан – фискалне консолидације, реформу комплетног финансијског сектора – што је морало да буде са врха државе спроведено. Министри Крстић и Вујовић обављали су добар посао, као што сам уверен да ће Мали обавити добар посао. То су биле пре свега ужасно тешке мере, против којих су били сви. Људи су мислили да постоји ћуп из којег излази новац, а данас знају да је потребна здрава економија да можете да све финансирате. Нисам желео да тако тешке мере и реформе проводимо а да народ не пружи подршку”, објаснио је Вучић.

Указао је да данас имамо изузетно добро стање, да наша економија напредује озбиљном брзином, да се смањује незапосленост, плате и пензије расту.

„Данас је просечна плата око 424 евра. Ако поредите 2002. годину, када је просечна плата у Хрватској била на око 700 евра, а у Србији свега 146, смањили смо разлику драстично. Ускоро ће просечна плата у Србији бити око 465 евра. Ми разлику према другим земљама у региону смањујемо не само пропорционално већ и у апсолутним бројкама. Бугарску смо претекли, БиХ, такође, а Албанија и Македонија су иза нас. Гледаћемо да стигнемо и друге, а следећи на реду су Румунија и Мађарска”, рекао је он.

Што се окупљања опозиције тиче, Вучић је подсетио да ће ускоро бити одржани локални избори у Мајданпеку и да је сигуран да ће тај „десничарски, тајкунски савез са примесама фашизма” однети убедљиву победу и моћи да покаже шта су урадили.

„Једини је проблем, недостаје им ситница, а то је да мора народ да гласа за неког од њих”, рекао је он.

Вучић је истакао да, ако добију народно поверење, он га неће никада газити.

„За нас је глас народа најважнији глас. Нема ту велике филозифије. Ниједни избори неће бити лаки, али нећемо изгубити ни локалне, ни друге изборе, ако их буде”, завршио је он. (Танјуг)

О Пацолију, Угљанину: Стефановићу се добро јавило

Људи у Србији не треба да брину за провокације и неодговорне изјаве, попут оних које је изговарао Сулејман Угљанин који је у посету Санџаку звао Беџета Пацолија, изјавио је председник Србије Александар Вучић.

„Потпуно је неважна ствар… ‘Биће проблема, како кажу они, у Санџаку или Рашкој области’. Неће бити никаквих проблема, то су приче за малу децу”, рекао је Вучић, а упитан о оштрим речима Угљанина на рачун Владе Србије, узвраћа:

„Је л то први пут? Он је Расима Љајића оптуживао да је убица, па онда кад је неко рекао, сео, па је било – јој што се волимо. То је… нећу да говорим ништа. Бошњаке веома поштујемо, боримо се за њих једнако колико и за Србе и за све друге грађане”.

Поручио је да људи не треба да се секирају због тога што изговара Сулејман Угљанин, те да чак мисли да је и реакција државе била претерана на „небитан догађај”.

„Човек је себи правио промоцију, као он је сад ту нешто много важан. Нажалост, успео је у томе. Нит је важан, нити било шта он може да уради, нити то на озбиљан начин може да погоди државу Србију”, додао је Вучић.

Одговарајући на питања новинара, Вучић је рекао да се министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу „добро јавило” да Пацоли неће доћи у Нови Пазар, а отказивање доласка Пацолија види као нешто најнормалније и потпуно разумљиво.

„Није то територија Косова или територија коју би они могли да с правом или без права говоре да је на било који начин њихова, да они поистовећују одлазак Марка Ђурића или долазак Пацолија, све је то неважно, али Стефановићу се добро јавило”, рекао је Вучић.  (Танјуг)

Храбра политика и рад, а не да управљате земљом из кафића

Свака озбиљна политика заснива се на храбрости, одговорности да се преузме решавање и најтежих питања, да се на поштен начин води држава, јер се само тако може ићи напред, поручио је данас председник Александар Вучић.

Упитан да коментарише изјаву бившег председника Бориса Тадића да се не може савез у опозицији заснивати само на томе да сте против Вучића, председник је новинарима приликом обиласка КЦС рекао:

„Кад многи питају зашто Вучић влада, на чему се то заснива, па знате на чему – на политици храбрости, одговорности за решавање најтежих питања, да се на поштен начин, одговорно води држава, јер се само тако може ићи напред”, рекао је Вучић.

Додао је и да није важно колико ћете пута да викнете нешто против Вучића, да опсујете или нешто ружно казете о њему, да му нападате породицу, већ је суштина у садржају који понудите народу.

„Такву политику морате да имате, и уз то да радите и будете марљиви, а не да радите од 11 сати и да управљате земљом из кафића”, поручио је.  (Танјуг)

Вучић: Нека кажу народу да желе да будемо таоци проблема на КиМ

Председник Србије Александар Вучић позвао је критичаре, који су били на власти када је Црна Гора напустила заједничку државу и Косово прогласило једнострану независност, да кажу народу истину да желе да будемо таоци једног проблема, где, иначе, немамо никакву контролу.

Вучић: Представници Приштине ми сваки пут 50 пута читају одлуку МСП
Председник Александар Вучић каже да му представници приштинских привремених институција при сваком сусрету готово с уживањем помињу како смо тражили мишљење од Међународног суда правде у случају косовске независности, што је, поновио је, „закуцало” нашу позицију у даљим напорима за постизање договора.Навео је да му потез с тражењем мишљења од МСП на сваком састанку помињу и Тачи, Чолаку, Шаља, Кучи, па му још, каже, по 50 пута читају одлуку суда уз поруку – ‘ево ти га твоји Јеремић и Тадић, и тако на сваком састанку..’..„И ми идиоти још се обавежемо да ћемо сваку одлуку МСП; каква год да буде, да прихватимо и сада, кажите ми једну територију, једну земљу која је је исто то урадила… Јер то је свако морао да разуме да судије долазе из земаља које су већински признале независност, 23 од 25 земаља, и да ће судити у име тих земаља и тако је и било, један је само био изузетак”, навео је Вучић те додао:„И још спремили људи саопштење нацији како су победили”.Како је навео, ниједну прилику приштински представници нису пропустили да му то кажу: „отворе ми рану па притискају с тим још дубље”. Упитан да коментарише изјаву Харадинаја да подела не долази у обзир, иначе ће бити рата, Вучић је рекао да реално увек брине због њихове „пасиониране жеље” да заузму север Косова, али је поновио да је због тога важно да се ту избегне сукоб. „А, то што се они возикају америчким џиповима, нека се возикају, довољно је да погледате чиме они располажу, а чиме ми, зато и желим само да говорим о миру и стабилности и ту је онда важно да имате добру војску и полицију, јер је то гаранција”, рекао је Вучић.  (Танјуг)

Они, каже, који су суучествовали у стварању лажне државе Косово сада критикују свако решење, критикују њега, као да је он створио тај проблем.

„Неко говори о Резолуцији Савета безбедности УН 1244, да све мора да буде у складу с тим документом. Питам све вас овде и који ме приватно подржавате или не, што нисмо прихватили Резолуцију 1244? Јесам ли то ја прихватио премештање питања КиМ из УН у ЕУ. Је л’ то неко други пре нас донео одлуку да је Еулекс добродошао, уместо УН. Ја или Јеремић, Ђилас и Тадић?”, упитао је Вучић обраћајући се новинарима након обиласка радова на обнови Ургентног центра.

Подсетио је да у Резолуцији 1244 не пише нигде Србија, већ СРЈ.

„Је ли Вучић или било ко од њих уништио СРЈ, дао Црној Гори крила да оду. То су урадили 2006. исти ти – Јеремић, Тадић, Ђилас”, указао је Вучић.

Рекао је да објашњава Албанцима ко има континуитет, да се сналази и бори за своју земљу на сваком месту.

Како називати неодговорне људе који су довели до ситуације да Црна Гора хоће да оде, а онда дођете до тога да имате кампању у којој успете да изгубите земљу у којој имате 30 одсто Срба и у којој 60 одсто грађана говори српским језиком. А нигде ни речи о свему томе. Отишла Црна Гора, а за шта сада везујемо КиМ. Отерали смо онда УН у мајчину и рекли ‘добродошла Европа’ да преговара са нама. Поред свега тога, донели су одлуку да упуте кретенско питање Међународном суду правде, којим смо дали легитимизацију албанској независности на КиМ, дали печат ми Срби албанској независности”, објаснио је Вучић.

Казао је да после тога имамо 30.000 мање Срба, и да протекле две године дајемо по 500 милиона евра како би се борили за наш народ у покрајини.

„Ви говорите шта је добро решење, за нешто што немамо, што је немогуће да се изборимо”, приметио је он.

Вучић је подсетио да су 2011. ти исти подигли границе на Брњаку и Јарињу, да су заједничким снагама са Славишом Ристићем из фашистичке странке која туче жену то чинили Јеремић, Ђилас и Тадић.

Рекао је да ти исти желе да задрже своју виртуалну причу, без размишљања о томе да нас је све мање на КиМ.

Подсетио је да Албанци купују имања око Грачанице, да у Чаглавици имамо свега 20 српских кућа, у Бресју и Косову Пољу ниједну, а у Новом Брду идуће године више нећемо имати већину.

„Реците народу шта и које је по вама једино решење – да избацимо Албанце? Има их не 1,8 милиона, већ између 1,35 и 1,4 милиона. Ја не могу да будем неодговоран и неозбиљан као други. Ми ћемо наставити да разговарамо, а они, који су уништили земљу, довели је до банкротства, нека причају свиоје приче”, рекао је он.

Вучић је казао да, ако Срби воле преваре, нека изволе…

„Ја нисам варао наш народ никада. Ни када сам најавио да ћемо, када смо смањивали плате и пензије, да ћемо имати највеће пензије и плате икада. Нећу да лажем ни око КиМ, нити око било чега другог”, подвукао је он.

Критиковао је раније власти што нису реаговале способношћу на одлазак Црне Горе и једнострано проглашење независности КиМ, додајући да је он поносан што је променио слику Србије у свету, што се више пута састаје у једној години са немачком канцеларком, председницима Француске и Кине, него сви заједно у протеклих 30 година.

„То говори колико је Србија данас поштована. Тек када имате поштовање можете да тражите нешто за земљу и свој народ”, закључио је он.

Он је, када је реч о Јеремићу, најавио да ће за седам до осам дана грађани чути за шта је добио паре од катарске амбасаде из Немачке, иако он ћути на ту тему.

„Чекали смо да он каже. Гласно ћутање смо добили као одговор. Као и на питање одакле теби Ђиласу 100 милиона евра. Све људе овде са познаницима и породицама да скупимо, не могу да скупе тих 100 милиона евра колико је Ђилас зарадио од 2007.до 2012. године, када је био бог и батина у држави”, рекао је Вучић.

Указао је да је тешко супротставити се „тајкунској фамилији партија” која има много новца и медија – Шолакових и Ђиласових медија, као и против тајкуна из Македоније који покушавају да нам уређују земљу. (Танјуг)

Вучић: У свету поштују Србију када је реч о електромрежи

Газиводе су стратешка ствар и једино што је остало где се Србија и српски државни органи на Косову у целом свету поштују то је електромрежа и то што и даље држимо Валач, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Одговарајући на питање новинара о покушају Приштине да недавно блокира преговоре у Бриселу питањем о енергетици, Вучић је рекао да у начелном делу споразума о енергетици пише да би српске компаније морале да оснује ЗСО и, да бисте имали било какав почетак имплементације нечега што је начелно, морате пре свега да имате ЗСО.

„Где је ЗСО? Шта од нас онда тражите нешто, а нисте формирали ЗСО, прошло је пет и по година и онда ућуте”, рекао је Вучић.

„Боримо се и није све тако безнадежно, али људи морају да разумеју то што су наравно они тражили, то су глупости потакнути од две земље чланице које ту губе део новца, да вам не причам сад како они нама краду струју и шта све раде”, каже председник.  (Танјуг)

Вучић: Први пут смо на малом трагу у случају убиства Ивановић

Први пут смо на „маленом трагу” у вези с разрешењем убиства Оливера Ивановића, рекао је данас председник Александар Вучић и додао да први пут имамо нека оперативна сазнања о томе, која имају и неке логике.

„Први пут смо на трагу нечему сто није нелогично, али, да ли је тачно – то ћемо проверавати”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у КЦС.

Упитан да коментарише недавна хапшења више лица, која, према наводима медија, приштинске власти покушавају да повежу с убиством Ивановића, Вучић је рекао да би било неозбиљно да се тако понашају, да он лично једва чека да му тако нешто пошаљу, али да би то био само наставак праксе, коју, како каже, приштинске власти практикују од почетка истраге.

„Иако нам није омогућено на водимо истрагу на било који начин, сад смо на маленом трагу, а они су још од почетак позивали и саслушавали људе са севера, неке и по три сата, с намером да потврде оно што они мисле – да је тај и тај убио Оливера Ивановића, али су сваки пут морали да одустану”, рекао је Вучић.

Како је рекао, не мисли да неко с тим сада хапшењима може да се игра, „толико неозбиљан ваљда није, а уверен је и даље да ће се, не гарантује када, открити истина.

Додао је још да неке од ухапшених потражује и Србија, а једна од њих је на потерници због убиства, али је Ивановића. (Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*