Немачка Америци прети “трговинским ратом”

0

„Ако САД уведу казнене царине на немачку и европску робу, уследиће одговор, рекао је немачки министар спољних послова Сигмар Габриел.

„Европа ће бити нападнута и ми ћемо се бранити“, рекао је Сигмар Габриел у интервјуу за лист Дие Пассауер Неуе Прессе.

Према немачком министру спољних послова, такав ће сукоб завршити тако да ће на крају „сви бити губитници”.

Први човек Европске комисије, Жан-Kлауд Јункер, рекао је да је Европска унија, ако Сједињене Државе одлуче наметнути заштитне царине на челик европских произвођача, спремна на одговор.

Раније је странка немачке канцеларке Ангеле Меркел обећала да ће америчком предсједнику Доналду Трампу, ако се одлучи на наметање царина на европске производе, одговорити “трговинским ратом”.

„Ако се амерички председник Доналд Трамп одлучи на своје протекционистичке царине и економске политике према европским робама, Европска унија ће морати подузети сличне кораке”, рекао је лидер наснажније фракције у ЦДУ/ЦСУ, двије највеће демокршћанске странке у немачком парламенту, Волкер Kаудер.

Kаудер је подсетио како трговински рат између САД-а и Европе већ траје за неке производе и није донио користи никоме.

Волкер Kаудер је истако како су САД и земља извозник, те да је за Америку боље да користи предности слободне трговине.

Подсетимо да Трамп недавно критизирао БМВ, Дајмлер и Волксваген, јер граде фабрике у Мексику, а не у Сједињеним Државама.

За казну је обећао да ће увести невиђено високе царине на увоз немачких аутомобила из Мексика.

Немачка аутомобилска индустрија већ трпи губитке због такозваног скандала “Диеселгате“, случај који се против Волксвагена води у Сједињеним Америчким Државама.

Осим тога, Трамп се отворено изјаснио против Трансатлантског трговинског и инвестицијског партнерства (ТТИП) с Европском унијом, којег подржава немачка канцеларка Ангела Меркел.

 

 

Логично.ком

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*