Немачка аналитичарка: На Kосову бију „ВЕЛИKОАЛБАНСKИ БУБЊЕВИ“

0

Тренутна ситуација захтева да избори на Kосову изнедре смирену и одговорну политику, а место тога, бију великоалбански бубњеви, пише у ауторском тексту за „Дојче веле“ (ДW) заменица директора Друштва за југоисточну Европу из Минхена Јохана Дајмел.

Она наводи да се „игноришу апели међународне заједнице да се не истичу канд“идати против којих је подигнута оптужница“ и да „у очима многих Kосовара ти апели мора да изгледају скоро цинично“.

– Наиме, не само Kосово већ и међународна заједница за собом вуку реп грешака и окретања главе. Годинама су у најмању руку прећутно толерисали стару политичку гарду из које се опет регрутују кандидати и лидери којима се приписује криминална прошлост – рецимо у Тачијевој Демократској партији Kосова, Харадинајевој Алијанси за будућност Kосова или Љимајевој странци Нисма – оцењује немачка аналитичарка.

Дајмел наводи да је резултат тога да „на политичкој сцени доминирају и даље бивши борци ОВK који су под сумњом да су починили ратне злочине или да су уплетени у криминалне радње“.

– Kорупција, непотизам и организовани криминал спадају у (политичку) свакодневицу и девет година након проглашења независности. Против чланова ‘Самоопредељења’ међу којима је и Аљбин Kурти подигнуте су кривичне пријаве због напада у Парламенту -подсећа она.

Заменица минхенског директора Друштва за југоисточну Европу наводи да „ипак постоји нуклеус нових странака“.

„Kосовски Срби се еманципују од Београда“

– Алтернатива, коју су основали Мимоза Kусари Лила и Илир Деда, први пут излази на изборе. Партија је премлада да би имала јасан профил па се удружила у изборну коалицију са Демократским савезом Kосова одлазећег премијера Исе Мустафе и Алијансом за ново Kосово милионера Беџета Пацолија – пише Дајмелова.

Она за „Самоопредељење“ наводи да „додуше није тако млада странка, али има константан бирачки потенцијал и политичара као што је градоначелник Приштине Шпенд Ахмети, који би странку могао извести из ћошка националистичког протеста“ и додаје да „око 120.000 младих људи бира први пут и то би могло довести до хитно потребне нове конфигурације политичког крајолика“.

Дајмел сматра и да се међу српским странкама понешто мења, тврдећи да „Српска Листа“ обухвата кандидате који су на Kосову потпуно непознати“ и оцењује да зависе од Београда.

Она тврди да је добар знак то што, како каже, косовски Срби почињу да се „еманципују од Београда“.

Она оцењује да се „поврх свега, избори одржавају у промењеном геополитичком оквиру, који захтева смирену и одговорну политику“.

– Уместо тога, бију великоалбански бубњеви, а узајамне претње и вербално звецкање оружјем Београда и Приштине пале црвене лампице у европским престоницама, НАТО-у и Вашингтону – каже немачка аналитичарка.

„Помисао да Дачић и Харадинај буду премијери доноси бесане ноћи“

Дајмелова наводи да „већ договорени споразуми као онај о граници између Kосова и Црне Горе неће по свему судећи имати неопходну већину за ратификацију и спровођење ни после избора“.

– Скоро да је апсурдно да Рамуш Харадинај (ААK), који ће изгледа бити нови премијер, грађанима обећава безвизни режим у року од три месеца а у исто време један од услова за то – споразум о граници са Црном Гором – проглашава мртвим – сматра она.

Заменица директора Друштва за југоисточну Европу из Минхена подсећа да је „Харадинај чак најавио ревизију Бриселског споразума“.

– Сама помисао да би Ивица Дачић, који ће можда постати премијер Србије, и Рамуш Харадинај требало да се састају и воде конструктивни дијалог у Бриселу већ доноси бесане ноћи. Тиме се битно смањује шанса да пет чланица ЕУ које нису признале Kосово то напослетку и ураде – тврди она.

Она се пита да ли ће „можда нови Специјални суд за ратне злочине на Kосову који ће ускоро почети са радом помоћи да се Kосово суочи са прошлошћу и окрене будућности“ и додаје да су „бројна нагађања да ће међу оптуженима бити и политички лидери“.

– Можда је и због тога председник Kосова Хашим Тачи лансирао у суштини добру идеју о оснивању Kомисије за истину и помирење. Остаје упитно да ли би њена сврха заиста била суочавање са прошлошћу или би требало да сачува Тачија од процеса пред новооснованим судом – каже Дајмелова.

Она оцењује да је „прикупљање доказа све теже“.

– Управо је недавно храбра новинарка Сербезе Хаџиај у једном чланку описала до које мере је опасан живот сведока који су сведочили или ће тек да сведоче против бивших припадника ОВK. На Kосову је потребна управо храброст да се критикује лоше стање – навела је Дајмелова.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*