Немачка дугује Србији чак 290 милијарди евра ратне одштете!

Чак 200.000 грађана Србије није успело да наплати ратну одштету Немачке због нацистичких злочина у Другом светском рату. Ненаплаћена штета износи најмање 290 милијарди долара.

0

Заједница удружења жртава Другог светског рата Србије покренуће иницијативу да се обнове преговори са Немачком у вези са плаћањем обештећења, изјавио је председник Управног одбора Заједнице Драган Нововић.maxresdefaultОн је навео да више од 200.000 грађана Србије није успело до данас да наплати одштету од Немачке после Другог светског рата, било у своје, или у име својих предака.

Ненаплаћена штета, и то само на основу принудног рада, процењена је на 290 милијарди долара.

Наша организација има 90.000 чланова, а накнадама за принудни рад, које су Немачка, Аустрија и Мађарска исплатиле између 2001. и 2008. године, обухваћено је мање од три одсто оштећених у ратним збивањима – рекао је Нововић.

Он објашњава да су обештећење добили они који су преживели коцентрационе логоре и који су били живи 1999/2000. године, међутим, новац нису добили њихови наследници, ратни заробљеници, односно припадници Војске Краљевине Југославије који су били у војним логорима.

БалканУживо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*