Немачка, Француска, Италија и Луксембург траже да се ЕУ трансформише у – Европску федерацију

0

СПИКЕРИ доњих домова парламената Немачке, Француске, Италије и Луксембурга  – Норберт Ламерт, Клод Бартолон, Лаура Болдрини и Марс ди Бартоломео  – заједно су иступили са иницијативом да се садашнја Европска унија трансформише у Европску федерацију.

Учинили су то у форми отвореног писма „грађанима ЕУ” у којем су упозорили да је дошло време да Европска унија крене путем тешње политичке интеграције – ка федералном савезу држава”.

Текст писма први је објавио италијнски дневни лист La Stampa. А његови потписници признају да федерална Европа „наилази на моћан отпор.

Међутим, они су уверени – а не треба сумњати да иза њих стоје прве фигуре у Берлину, Паризу и Риму – да „инертност неких не сме парализовати остале”.

Потписници иницијативе суштински предлажу нову варијанту „ЕУ у две брзине”. Јер, фактички иницирају формирање федералног језгра и наглашавају: „Они који нису за тешњу интеградију сада – могу јој се придружити касније”.

Уз упозорење: да је за „европски пројекат” наступио најкритичнији моменат због миграција, економских проблема, раста популарности популистичких, националистичких и ксенофобских снага и неповерења Европљана према својим властима.

Челници парламената четири земље у „отвореном писму” отворено предлажу да земље које уђу у будућу федерацију на њу пренесу већи део свог суверенитета у области екологије, енергетике, финансија, миграција и борбе против тероризма јер је деловање у њима појединачних држава неефикасно.

У овом контексту су апеловали на елите држава-чланица ЕУ да се дозволе да их паралишу страхови и забринутости повезане са „изборним циклусима”.

Иницијатива се није тек тако појавила управо сада и није случајно што су иза ње стале четири од шест земаља које су основале Европску економску заједницу.

У Риму ће се 17. марта окупити председници парламената земаља ЕУ. Формално: ради обележавања јубилеја њеног формирања.

Међутим, Немачка и остали поборници федерализације ЕУ вероватно су поприлично закаснили.

Француска, Холандија и сама Немачка су пред изборима који могу угрозити и само постојање ЕУ у данашњем виду.

Осим тога, парламент Холандије је прихватио предлог опозиције да се изучи да ли би тој земљи одговарало да напусти еврозону.

Изучавање тог питања биће под контролом Државног савета који је консултативни огран холандске владе.

 

 

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*