Немачка легализовала марихуану: Најтежи болесници од сада могу да користе екстракте канабиса

0

Законом изгласаним у Бундестагу лекари ће од сада моћи преписивати канабис пацијентима са тешким оболењима

Немачки заступници у четвртак су једногласно одобрили легализацију марихуане у медицинске сврхе за тешко оболеле пацијенте, када не постоји ефикасана алтернативна терапија.

Лекари ће од сада моћи преписати канабис пацијентима са тешким оболењима попут рака, епилепсије, мултипле склерозе.

Немачка се на тај начин придружује европским земљама које су легализовале производе на бази канабиса: Аустрији, Великој Британији, Чешкој, Финској, Француској, Италији, Холандији, Португалу, Румунији, Словенији, Шпанији, Хрватској и Македонији.

Немачки пацијенти ће моћи у апотекама уз рецепт да набаве екстракт канабиса или његов сушени цвијет. Текст који предвиђа да ће здравствене осигуравајуће куће преузети трошкове, ступа на снагу у марту.

Тим законом ће се омогућити боља брига за пацијенте на палијативној нези, оценио је конзервативни министар здравља Херман Грое, чији су закон поздравиле странке свих оријентација.

r01_14848519703

„Данас је леп дан“, рекао је заступник Рајнер Хајек, члан конзервативне странке ЦДУ канцеларке Ангеле Меркел. Нагласио је да закон не омогућава пушење марихуане на рецепт и не допушта пацијентима да је сами узгајају.

Пре усвајања закона, Марлен Мортлер, владина представница задужена за то питање, истакла је да закон не отвара пут укидању опште забране употребе марихуане.

Доношење закона најављено је у мају прошле године, након што је једном пацијенту одобрен узгој канабиса када је доказано да се ради о јединој материји која му може ублажити тегобе.

 

 

 

Агенције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*