Немачка штампа: Око Северне Кореје као пред први светски рат

0

Немачка штампа поводом најновије, шесте нуклеарне пробе коју је током викенда извела Северна Кореја, пише да је ЕУ најавила нове санкције против Пјонгјанга, а да је генерални секретар УН Антонио Гутерес упоредио тренутну кризу са ситуацијом уочи избијања Првог светског рата.

„Дојче веле“ (ДW) у прегледу писања медија у Немачкој подсећа да је Пјонгјанг саопштио да је успешно тестирао хидрогенску бомбу, а према сателитским снимцима које је објавио, детонација је довела до клизања земљишта у области Пунгје-ри.

„Европска унија најавила сопствене санкције против Кимове диктатуре. Свет нагађа да ли ће Кореја новим санкцијама и новим преговорима бити одвраћена од даљег нуклеарног наоружавања“, пише „Шпигел онлајн“.

Наводи се да се „Европска комисија нада да ће бити тако – и зато је изјавила да ће подржати нацрт резолуције о ембаргу на продају нафте комунистичкој диктатури у Савету безбедности“.

„Ипак, висока представница ЕУ за спољне послове и безбедност Федерика Могерини рекла је да ће министри ЕУ на следећем састанку да разговарају и о додатним санкцијама ЕУ. Према наводима дипломата, нове санкције би требало да отежају Северној Кореји набавку девиза. Могле би да погоде севернокорејске гастарбајтере или власнике бродова“, наводи интернет издање овог магазина.

Наводи се да ЕУ „осим тога размишља и о томе да се нови чланови руководства Северне Кореје додају на листу особа које не смеју да уђу у Европску унију, или чији би иметак у ЕУ могао да буде замрзнут“ и додаје да „шеф државе Ким Џонг Ун, на пример, није на тој листи“.

Минхенски дневник „Зидојче цајтунг“ пише да је „већ јасно ко неће да подржи санкције Северној Кореји“.

„Руски председник Владимир Путин је нове санкције окарактерисао као неделотворне и бескорисне. Он је додуше осудио последњи атомски тест као провокативан, али је упозорио да конфликт не треба подгревати војним средствима (…) Он не жели да подржи економске санкције против режима (у Пјонгјангу) и сматра да је апсурдно то што САД против Русије и Северне Кореје примењују исти закон о санкцијама, а потом захтевају да Кремљ подржи санкције против Северне Кореје“, наводи овај лист.

Наводи се да се „немачка канцеларка Ангела Меркел у телефонском разговору са председником САД Доналдом Трампом заложила за мирно решење конфликта“.

„Портпарол владе у Берлину Штефен Зајберт рекао је да је Меркелова спремна да подржи нове санкције против Северне Кореје. Меркелова и Трамп су, каже, сложни у оцени да је последња нуклеарна проба нова и неприхватљива ескалација којој прибегава севернокорејски режим. Зајберт је додао да међународна заједница мора да појача притисак на тај режим и да Савет безбедности мора да хитно донесе нове санкције“, закључује се у тексту „Зидојче цајтунга“.

Информативни портал НТВ преноси да је „амбасадор Северне Кореје при Уједињеним нацијама Хан Тае Сонг после шестог и досад највећег нуклеарног теста своје земље запретио Сједињеним Америчким Државама новим поклон-пакетом, како је то иронично рекао“.

„Он је и пре тога говорио да се нуклеарне пробе врше у циљу самоодбране, као и да ће та стратегија бити настављена докле год буду настављане и како каже неодговорне провокације и бескорисни покушаји да се изврши притисак на Северну Кореју“, подсећа ова немачка телевизија.

Дневник „Тагешспигел“ јавља да је генерални секретар УН Антонио Гутерес упоредио тренутну кризу са избијањем Првог светског рата.

„А реч је о политичком ветерану… Гутерес се послужио и цитатом Кристофера Кларка који у својој књизи „Месечари“ описује како су се европске силе у периоду поред Први светски рат постепено опраштале од мирнодопске политике. И не само то: све више су се уздале у моћ оружја и оружаних савеза, да би ођедном схватиле – да се налазе у рату. Да се не би отишло тако далеко, Гутерес је сада сам себе предложио за посредника у конфликту у Северне Кореје“, наводи овај лист.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*