НЕМАЧКА ТРАЖИ 20.000 РАДНИКА, МЕСЕЧНА ПЛАТА 5.500 ЕВРА!

0

– Многи следећих година одлазе у пензију и страхујемо да велики број радионица неће имати ко да преузме – објашњава Волсајфер

Немци већ сада због недостатка занатлија у просеку чекају више од десет недеља на обављање неке занатлијске услуге, а ситуација би у блиској будућности могла и да се погорша, саопштило је удружење немачких занатлија у понедељак.

– Наруџбина тренутно има толико да су занатлије присиљене да одбијају све нове наруџбине ако не долазе од сталних муштерија – каже у разговору за издање Медијске групе Функе Ханс Петер Волсајфер, председник Удружења немачких занатлија.

Он је указао на то да се годинама премало младих одлучивало за образовање у неком класичном занатско-услужном занимању попут водоинсталатера, молера или паркетара, тако да је настао акутни проблем са мањком стручњака.

– Сваке године нам недостаје 15 до 20 хиљада људи – рекао је он.

Проблем би се могао додатно погоршати у наступајућем раздобљу када се очекује велика смена генерација у немачким занатлијским радионицама.

– Многи следећих година одлазе у пензију и страхујемо да велики број занатлијских радионица неће имати ко да преузме – објашњава Волсајфер.

– Тренутно највише недостаје лимара, водоинсталатера, монтера централног грејања – каже он и скреће пажњу и на релативно висока примања у овом сектору.

– Мајстор у водећој функцији може месечно зарадити од 3.500 до 5.500 евра бруто – напомиње предједник немачког удружења занатлија.

јутарњи.хр

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*