Немачка војска о ЕУ: Шест сценарија, распад могућ до 2040.

0

Европска унија и западни поредак могли би да се уруше до 2040. године, наводи се у интерној студији немачке војске, у који је магазин „Шпигл“ имао увид.

Немачка војска процењује да је распад ЕУ и западног поретка у наредних неколико деценија могућа опција.

У документу на 102 странице под називом „Стратешка перспектива 2040“, који је крајем фебруара усвојио врх Министарства одбране и од тада чуван у тајности, Бундесвер први пут у историји разматра како би друштвени трендови и међународни конфликти могли да утичу на безбедносну политику Немачке наредних деценија, наводи „Шпигл“.

Студија обрађује шест могућих сценарија од којих најгори под називом „ЕУ у распаду, а Немачка у реактивном моду“ претпоставља могућност „вишеструке конфронтације“.

Према овој пројекцији, међународни поредак се урушава након „деценија нестабилности“, вредносни системи губе свој утицај а глобализација је заустављена, преноси „Шпигл“.

Kако се наводи, „проширење Европске уније је у великој мери напуштено“ као идеја, а Унију напуштају још неке државе.

„Европа губи своју глобалну конкурентност“, констатовали су у студији стратези Бундесвера, образлажући ту варијанту.

Они сматрају да је „све неуређенији, делом хаотични и конфликтни свет драматично променио безбедносно-политичко окружење Немачке и Европе“.

Према другом сценарију – „Запад против Истока“ – неке источне државе ЕУ замрзавају европске интеграције, док се друге „прикључују источном блоку“.

Још један од сценарија – „Мултиполарна конкуренција“ – предвиђа успон екстремизма док се неколико партнера у ЕУ приближава политичком моделу Русије.

Документ не наводи изричито никакву прогнозу, али сви сценарији су, како закључују аутори, „могући до 2040. године“, наводи „Шпигл“.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*