НЕМАЧКИ АМБАСАДОР У БЕОГРАДУ ДИТМАН: Косово треба да уђе у УН!

0

Немачка је признала независност Косова и стога подржава чланство те „државе“ у свим међународним организацијама, укључујући и Уједињене нације!
Ово је јуче поручио немачки амбасадор у Београду Аксел Дитман. Он је нешто мање директно рекао и да је главни услов да Србија постане чланица Европске уније признање сецесије Косова!

На конкретно питање новинара да ли свеобухватна нормализација односа Београда и Приштине, за шта се залаже Немачка, подразумева и чланство Косова у УН, Дитман је одговорио потврдно.

– Свеобухватна нормализација односа, по нама, укључује и сарадњу на међународном нивоу. Немачка је признала Косово и стога подржава његово чланство у међународним организацијама, уколико су испуњени услови за то. То важи и за Уједињене нације – истакао је Дитман за недељник „Нин“.
Немачки амбасадор додао је и да ће Србија морати на крају да призна независност Косова уколико жели да постане пуноправна чланица ЕУ.

– Европска унија као један од услова пре приступања Србије тражи свеобухватну нормализацију односа. То значи да између Србије и Косова морају бити регулисани сви аспекти будућих односа, укључујући и потписивање правно обавезујућег споразума. То је јако важно, јер не можемо у ЕУ да увеземо отворен конфликт – нагласио је Дитман.
На другој страни, Ивица Дачић, први потпредседник Владе и министар спољних послова, каже за Информер да Србија неће мењати свој принципијелан став у вези са Косовом.

– Став наше државе о сецесији Косова је сасвим јасан. Нећемо признати једнострано проглашену независност Косова, никада и ни по коју цену. Исто важи и за чланство Косова у међународним институцијама. Борићемо се свим силама против тога – рекао је Дачић и подсетио да је Београд већ спречио Косово да уђе у Унеско.

– Имали смо план америчког Стејт департмента ко ће и како да гласа. Остварили смо велику победу тиме што смо спречили пријем Приштине у Унеско. То је учињено искључиво нашим радом и посвећеношћу. Настављамо са борбом… – подвлачи Дачић.

Коментаришући Дитманову поруку, аналитичар Александар Павић сматра да су Немци као и увек директни.

– Немачки амбасадор врло јасно је рекао шта је услов да Србија постане члан ЕУ. У садашњој политичкој констелацији у Немачкој и другим западним чланицама ЕУ (изузев Шпаније) нема наговештаја да ће се тај став променити. Било би врло корисно када би и Србија исто тако послала јасан сигнал да не намерава да се одрекне дела своје територије, баш као ни чланица ЕУ Шпанија. По том „немачком рецепту“, релације између Србије и ЕУ биле би много јасније, а рачуни чистији… – закључује Павић.

 

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*