НЕМАЧКИ ЛИДЛ у СРБИЈИ ОТВАРА продавницу на гробљу!

0

На плацу будуће продавнице Лидл у Параћину откривено је гробље из бронзаног доба, потврдила су прва заштитна археолошка ископавања тог локалитета, наводи РТС.

Наводи се да је тек скинут први културни слој, а вреднији налази очекују се на дубини од једног метра. На градилишту су заједно неимари и археолози, жури се и једнима и другима јер су их честе кише прекидале у послу.

Стручњаци Археолошког института и парћинског Завичајног музеја пажљиво су пратили радове и на крају били у праву да се на делу плаца налазе остаци некропола из периода 1.500 до 1.000 година пре нове ере.

Стотинак метара даље, 1962. године професор Милутин Гарашанин открио је гробнице из бронзаног доба и периода такозваног дачког латена.

„На основу тих истраживања је чак професор Гарашанин успоставио културу из бронзаног доба под називом Параћинска култура и од тада, ево, већ има 60 и више година, овде нису вршена никаква истраживања зато што се град ширио у овом правцу“, каже Војислав Филиповић, истраживач Археолошког института у Београду.

Заштитне радове финансира Лидл, према закону о културним добрима. Археолошка ископавања трајаће месец дана и за сада не ометају изградњу продавнице. Сем фрагмената керамике пронађени су и предмети попут занимљиве бронзане игле.

„У суштини налази за сада превазилазе наша очекивања, јако је богат локалитет у питању, чак смо донекле изненађени количином налаза тако да је за сада све у најбољем реду“, каже Војислав Филиповић, истраживач Археолошког института у Београду.

Насеље у бронзаном добу налазило се са друге стране реке на месту где је сада параћинска болница. Покојници су у то време спаљивани и сахрањивани у малим глиненим урнама које су закопаване управо на месту које се сада истражује.

танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*