Nemački mediji: Hrvatska falsifikuje istoriju i na filmu

Nešto više od mesec dana nakon što je dokumentarni film o Jasenovcu, autora Jakova Sedlara, uprkos protivljenjima dela hrvatske javnosti, ipak dobio nagradu Grada Zagreba, nemački dnevnik "Frankfurter rundšau" objavio je oštru kritiku u kojoj potvrđuje da je reč o projektu koji falsifikuje istoriju.

0

Nemački dnevnik proziva i gradske oce zbog dodeljene nagrade Sedlaru.

Uz podsećanje da je odluka gradskih vlasti da nagradu Grada Zagreba dodele upravo Sedlarovom filmu „Jasenovac – istina“, koji je sve samo ne to što kazuje naslov, izazvala veliki skandal u Hrvatskoj, RF napominje da je Sedlarov dokumentarac bio prikazan i u Tel Avivu, kao i da se Sedlarova „istina“ sastoji od potpunog okretanja naglavačke istorije konc-logora Jasenovac.

List, naime, konstatuje da Sedlar u tom filmu Jasenovac predstavlja ne kao logor, već kao sabirni centar i radni logor i tvrdi da je „logor smrti“ postao tek nakon 1945, kada su vlast preuzeli komunisti pod vođstvom Josipa Broza Tita.

Berlinski dnevnik navodi i da Sedlar tvrdi da su „komunisti u Jasenovcu ubili mnogo više ljudi nego ustaše tokom svoje četvorogodišnje vladavine“ i da je to „mit“ koji u Hrvatskoj od proglašenja nezavisnosti neguju desničarski publicisti, tvrdnja za koju nema uverljivih dokaza.

Podseća se i da su hrvatski novinari ukazali na nekoliko falsifikata u Sedlarovom filmu, poput onog sa navodnom naslovnicom Vjesnika iz 1945, te da bi sve to „trebalo da bude dovoljno da se o Sedlarovom filmu ne diskutuje kao o serioznom, a kamoli da mu se dodeli nagrada“.

U tekstu objavljenom pod naslovom „Hrvatsko falsifikovanje istorije na filmskom platnu“ navodi se i da se „istorijski revizionizam filma ‘Jasenovac – istina’ sada širi i među iseljenim Hrvatima“, da se ovaj problematični film prikazuje u hrvatskim kulturnim centrima širom Nemačke, kao i da je na berlinskom prikazivanju filma u publici bio prisutan i apostolski nuncije u Nemačkoj, Nikola Eterović.

TANJUG

POSTAVI ODGOVOR

*