НЕМЦИ ДИЖУ РУКЕ ОД ХРВАТСКЕ: Траже друге савезнике у региону

0

Немачке компаније у Хрватској изузетно су незадовољне условима пословања и сматрају да ће ова година бити знатно лошија од прошле, а највише примедбе имају на високе порезе, непотребну администрацију и корупцију, и сматрају да Влада премијера Андреја Пленковића лоше ради свој посао.

То је показало најновије истраживање Немачко-хрватске индустријске и трговинске коморе, највеће билатералне привредне организације у Хрватској, спроведено у фебруару ове године међу 150 компанија чланица Коморе и неким од водећих компанија у Хрватској, пише загребачки „Вечерњи лист“.

Како се наводи, чак 61 одсто компанија привредну ситуацију у Хрватској оцењује као лошу, а само 54 одсто компанија изјавило је да би поново изабрало Хрватску као пословну дестинацију.

Као највеће предности Хрватске као пословне локације компаније истичу чланство у Европској унији, квалификованост запослених, продуктивност и мотивацију запослених и инфраструктуру, док као разлог за смањење инвестиција наводе недостатак радне снаге које постаје све већи проблем свим фирмама, па тако и онима које су чланице Немачко-хрватске индустријске коморе.

Прошле године у Хрватску је желело да улаже 80 одсто немачких компанија, а сада највероватније траже друге земље, што показује податак да је Хрватска осма међу 20 земаља региона по пожељности за улагање.

Иза Хрватске су само Румунија и Бугарска, а испред све друге чланице ЕУ из региона.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*