Немци направили вештачко Сунце

СТВАРАЋЕ ТЕМПЕРАТУРЕ ДО 3.000 СТЕПЕНИ И ТЕСТИРАТИ НОВЕ НАЧИНЕ ПРОИЗВОДЊЕ ВОДОНИКА

0

НЕМАЧКИ научници активирали су данас постројење са 149 рефлектора, названо „највеће светско вештачко сунце”, за које се надају да ће помоћи у откривању нових начина за прављење еколошких горива.

Постројење „Синлајт” (Synlight) код градића Јилиха има ксенонске лампе које се обично користе за симулацију дневног светла којег је у Немачкој зими мало у ово доба године.

Фокусирајући све зраке на простор површине 20 пута 20 центиметара, научници из Немачког аерокосмичког центра кажу да ће моћи да произведу соларну радијацију 10.000 пута јачу од природне за исту површину.

Стварање толике врелине температуре ће ићи и до 3.000 степени Целзијуса кључно је за тестирање нових начина за производњу водоника, рекао је директор Института Центра Бернхард Хофшмит за соларна истраживања.

Многи сматрају водоник горивом будућности јер не загађује када сагорева, што значи и да не би доприносио глобалном загревању, али пошто се сам водоник не може наћи у природи, мора се направити цепањем молекула воде, што захтева велики утрошак струје.

Научници се надају да ће моћи да заобиђу корак са струјом тако што ће употребити огромне количине енергије која на Земљу стиже путем сунчеве светлости.

Хофшмит је рекао да је постројење направљено да би експерименте мањих лабораторија подигло на виши ниво.

Додао је да када научници буду савладали технику производње водоника „Синлајтовим“ зраком од 350 киловата, постројење се може додатно увећати, за индустријске потребе.

Крајњи циљ је да на крају буде могуће користити праву сунчеву светлост уместо вештачке из експеримента у Јилиху која за четири сата потроши онолико струје колико четворочлано домаћинство потроши за годину дана.

Хофшмит је признао да и с водоником има проблема, на пример, да је веома запаљив, али у комбинацији водоника с угљен-моноксидом из обновљивих извора научници би били у стању да направе еколошки керозин за авиоиндустрију.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*