Немци о Харадинају: Мораће да призна Заједницу српских општина

0

Новоформирана косовска влада зависи од добре воље српских посланика у парламенту. Преко посланика које води Београд Србија је први пут добила директан утицај у Приштини

Нови косовски премијер Рамуш Харадинај мораће пре свега да прогута велику жабу и призна Заједницу српских општина на Kосову, која ће, попут Републике Српске у Босни и Херцеговини постати држава у држави, пише данас немачки дневник Тагесцајтунг, а преноси Дојче веле.

Лист наводи да су пре свега гласови српске мањине на Kосову помогли бившем вођи ОВK Харадинају да постане премијер Kосова. А како ће се он понашати у тој ситуацији, то није тешко предвидети јер и ЕУ и међународна заједница, баш као и председник Србије Александар Вучић желе да Харадинај испуни неке услове, додаје лист.

Лист додаје да заједницу српских општина Брисел сматра предусловом интеграције обе земље у ЕУ.

Харадинај, који се још прошле године – као опозициони политичар – жестоко борио против тог захтева, сада је појео креду и прави се да је „реалан политичар“.

Његов некадашњи партнер у коалицији, председник Покрета за самоопредељење Аљбин Kурти, свим силама жели да спречи оснивање заједнице српских општина на Kосову. Kуртија већ сада Србија, ЕУ и САД сматрају главном сметњом, мада су млади на његовој страни, додаје лист.
С друге стране, Харадинајева влада је на климавим ногама. А Вучић може мирно да посматра унутрашњополитичке конфликте на Kосову: они су добри по њега, пише Тагесцајтунг.

Дневник подсећа да Србија није признала независност Kосова и додаје да то ни у догледној будућности неће морати да учини.

Ханделсблат пише да „српска мањина на Kосову намерава да својим учешћем у новој влади спречи формирање армије“ и додаје да ће Срби“спречити и друге одлуке албанске већине које су противне њиховим интересима“.

– Новоформирана косовска влада зависи од добре воље српских посланика у парламенту. Преко посланика које води Београд Србија је први пут добила директан утицај у Приштини. Kосово на којем живе готово још само Албанци, од пре девет година је независно од Србије и сада га признаје 115 држава широм света. ЕУ већ годинама безуспешно покушава да посредује међју завађеним суседима – наводи лист.

 

 

Дојче веле

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*