Немци прете Америци ратом!

0

Ако заживи план америчког председника Доналда Трампа о увођењу царина на робу из ЕУ у оквиру спровођења протекционистичке економске политике, Европа треба на исти начин да одговори, изјавио је шеф посланичке групе коалиције Хришћанско демократске уније и Хришћанско-социјалистичке партије Фолкер Kаудер у интервјуу издању „Функе“.

„Ако Трамп уведе царине на робу из ЕУ или Немачке, Европа треба исто то да уради са робом из САД“, изјавио је политичар.

„Ми се не можемо мирити са свачим. Треба подсетити наше пријатеље у Вашингтону да су и раније постојали трговински ратови — због пилетине или шпагета — и били непродуктивни за обе стране“, додао је Kаудер.

Он је сигуран да САД, као земља-извозник, зависе од слободне трговине.

„Ми треба мирно и самоуверено да кажемо: ако Трамп уради то што обећава, Европа мора одговорити“, закључио је парламентарац.

Током предизборне кампање Трамп је више пута тврдио да Вашингтон треба да уведе додатне царине на страну робу како би се борили против снижавања курса валута других земаља. У свом говору приликом ступања на дужност републиканац је изјавио да ће се у периоду његовог мандата САД руководити, пре свега, сопственим националним интересима, а да ће се свака одлука о трговини, царинама, имиграцији и спољној политици доносити да иде „у корист америчких радника и породица“.

Раније је шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел изразио страх поводом тога да Трамп озбиљно жели да испуни своја предизборна обећања, укључујући увођење протекционистичких мера за заштиту америчког тржишта. Немачка и Европа, према речима Габријела, треба да се спреме да заштите своје интересе пред САД. Притом, министар је навео да само 10 одсто извоза Немачке отпада на САД, а 60 одсто на Европу.
Меркел и формално кандидат ЦДУ на изборима

Владајућа немачка Демохришћанска странка формално је данас номиновала актуелну канцеларку за свог кандидата на парламентарним изборима у септембру.

Меркелова је на конвенцији ЦДУ у својој политичкој бази у покрајини Мекленбург Доња Померанија, добила подршку 95 одсто делегата и биће прва на листи ЦДУ, преносе немачки медији.

Kако показују анкете, главни изазивач Меркеловој биће социјалдемократа Мартин Шулц, бивши председник Европског парламента.

 

 

 

Спутник, Агенције

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*