НЕМЦИМА СЕ ГАДЕ СРБИ, ЗВАЛИ ПОЛИЦИЈУ: На Ђурђевдан, у парку, пекли јагњад

0

Пролеће на раме Берлина слеће – у недељу је у парку усред града полиција затекла 150 људи како на ражњевима окрећу јагњад. Већина људи, пишу медији, потиче из БиХ и Хрватске, а верује се да су славили Ђурђевдан.

Полицијски диспечери у Берлину су се вероватно наслушали свега и свачега, али оно што им се десило у недељу (6. мај) је вероватно премијера. „Дођите молим Вас у парк у Фридрихсхајну. Тамо више људи управо износи овце из аута – целе и без коже“, рекао је глас са друже стране жице.

Е сад „Народни парк“ у Фридрихсхајну, четврти Берлина, није баш богу иза ногу. Само три километра ваздушном линијом од Бранденбуршке капије, усред града. Распале људи ту роштиљ, има за то предвиђених површина, али обично шетају, трче, играју фудбал и свакако не окрећу овце на ражњу насред травњака.

„Деца су трчкарала око врелог угља на сувој трави. А тамо… овце! Дванаест комада. Све су се уз зујање окретале на ражњевима над усијаним ћумуром под сунцем. Наравно да се окреће на батерију. Акумулатори се подразумевају“, пише берлинска полиција на својој Фејсбук страници.

Немачки језик је у овој ствари недопустиво сиромашан – у њему наиме не постоји посебан израз за „јагње“. Тако нам сада остаје да нагађамо о старости животиња на ражњевима, али би се по сликама рекло да су ипак јагњићи.

Од око 150 особа у групи прво су се сви правили немушти, али када су дошли ватрогасци, требало је спасити јагњад. „Радимо то већ десет година“, рекао је један, како преноси полиција. Наводно су рекли да тако славе Ускрс, али у редакцији сумњамо да или нису лепо рекли или је полиција лоше пренела – у недељу је био Ђурђевдан.

Према наводима полиције, како преноси лист Билд, већина учесника прославе долази из Босне и Херцеговине. Други медији пишу да су легитимисани имали и хрватске или немачке папире. Јагњад су, кажу, набавили код месара у берлинској четврти Вединг.

„Гадите ми се“

Међу хиљадама коментара на друштвеним мрежама има оних који питају „какви су то људи“ и „да ли овде још важе закони“. Један члан Алтернативе за Немачку пита шта да су акумулатори исцурели на траву? И поручио полицији да није добро што тако опуштено гледа на ствар.

Један корисник Фејсбука са презименом на „ић“ пита се чему паника, „нико није убијен ни повређен“ и каже да је боље причати о важнијим темама „рецимо педофилији у Немачкој“. Један му је одговорио: „Типични мигрант у Немачкој. Кења по обавезама, али као на траци захтева своја права. Гадите ми се.“

Но после доласка полиције је све било у најбољем реду, сви су били кооперативни, лепо уклонили жар, однели јагњад. Некима ће ускоро стићи честитке од Градског зеленила па ће морати да плате. Ако баш немају среће, максимална казна је пет хиљада евра.

Полиција је искористила виралност ове објаве на друштвеним мрежама да подсети како и где треба роштиљати. „Није нам важно шта се слави него како“, саопштила је полиција.

 

нспм

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*