Ненад Чанак: Нове границе значе нове ратове

1

Председник Лиге социјалдемократа Војводине (ЛСВ) Ненад Чанак данас се оштро успротивио промени граница на Балкану и оценио да би то довело до нових ратова.“Подсећамо да се границе мењају само ратом и због тога не верујемо у приче о договорној размени територија и мирној промени граница. И у ратовима из деведесетих година прошлог века су нас уверавали у ‘хумано пресељење становништва’, а знамо да се завршило трагедијом за милионе људи са ових простора. Још мање верујемо у приче о ‘корекцији границе’, јер било каква размена територија подразумева и размену становништва и нова етничка чишћења“, навео је Чанак у саопштењу за јавност.

Он је позвао политичаре у Београду и Приштини да престану да размишљају у територијалним категоријама и да се посвете побољшању живота људи и унапређењу људских и мањинских права и слобода, јер се таквим приступом релативизује значај граница, које морају бити отворене.

„Подсећамо да су у ратовима деведесетих година реке крви потекле, да је убијено 130.000 људи, десетине хиљада је силовано, а милиони су расељени из својих домова, а ни једна граница није промењена. Илузија је веровати да ће се животи обичних људи побољшати ако би север Kосова и Прешевска долина заменили државни оквир“, рекао је Чанак.

Према његовим речима, размена територија између Србије и Kосова неминовно би довела до легитимисања погрешног модела етничког заокруживања држава.

„То је принцип који је наш регион у прошлости водио у ратне сукобе. Уз то, наведена решења би са великом вероватноћом произвела ‘домино ефекат’ и у другим балканским државама, што би водило даљим етничким поделама и тежњама за променама или ‘корекцијама’ и других граница на Балкану, што отвара пут у нове сукобе“, поручио је Чанак.

Додао је да ЛСВ подржава наставак Бриселског дијалога, јер сматра да је потребно пронаћи компромисно решење, пошто нерешени проблеми производе нестабилност и економску стагнацију, што све води даљим одласцима младих и из Србије и са Kосова.

„Због тога позивамо на мир, развој добросуседских односа, наставак дијалога и европска решења, како не би цео регион био талац превазиђених формула и размишљања у деветнаестовековним категоријама граница и територија“, навео је Чанак.

beta

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*