Ненад је херој поплава у Вршцу, ево и зашто!

0

Један од мештана који су показали велику храброст јесте Ненад Ђокић
Двоје људи страдало је у бујичним поплавама које су у среду увече захватиле села Уљма и Шушаре код Вршца, а у оближњој школи вода је достигла висину од чак пола метра!

Један од мештана који су показали велику храброст јесте Ненад Ђокић који је за Курир покушао да опише драму која се одвијала у Уљми.
Било је пола метра воде у школи. Деца су била у паници и вриштала су. На тракторима смо их извозили на сигурно – каже овај храбри човек.

Његова радња је и одмах поред куће Славне Маринков која је изгубила живот у поплави…

– Рекао сам јој да сачека и да ћу је извући. Међутим, када сам изашао, видео сам једну комшиницу како се држи за врата од капије, вода ју је умало однела. Извукао кроз прозор њено двогодишње дете и тек тада сам видео Славну у води. Нас четворица смо пожурили до ње, али је било касно – прича Ненад.

Породице у болу, туга на лицима, блато, помрла стока, уништен намештај, куће и њиве… Ово су слике које смо затекли дан касније. Стеванка Стојанов изгубила је мајку Славну Маринков (85), која је слабо покретна, с ходалицом, покушала да се спасе.

– Тог поподнева мајка ме је позвала телефоном и рекла да су улице пуне воде. Рекла сам јој да се смири и да са сином крећем по њу – прича Стеванка.
219519_1207563-0812vladimirmilovanovic-ff_ff

Док је путовала, јавили су јој да су мајку, која је изашла из куће, извукли из бујице.

– Тек када сам стигла, рекли су ми да се утопила. И даље не могу да верујем да је тако завршила… – јецајући прича Стеванка:

– Прошлог петка сам јој донела мушкатле. Сада више нема ни ње ни цвећа.

Трагедија је задесила и дом Боривоја Оморца (50), који је умро највероватније од инфаркта проузрокованог стресом и шоком.
219517_1207573-0809vesnavladimirmilovanovic-ff_ff

– Киша је падала невероватном силином. Са сином Петром (22) отишла сам у школу по малог Немању (12). Петар га је на раменима носио кући. Када смо дошли, вода је већ продрла у кућу. Боривоје и ја смо одмах износили ствари из кухиње, пустили смо свиње и живину… Цео дан смо радили, али се он добро осећао – прича његова супруга Весна.

Око 22.30 су легли. Пробудили су их спасиоци који су камионом дошли да их евакуишу.
– Боривоје је био поспан. Претпостављам да се уплашио. Нарочито кад је видео како најмлађе дете кроз прозор пребацују у камион. Имао је три бајпаса, а пре неколико месеци имао је још једну операцију. За њега је све ово био стрес. Чим је ушао у камион, ухватио је старијег сина за руку, три пута уздахнуо и умро. Кућа ми је уништена, од четири свиње само је једна остала, башта ми је пропала… Све је у муљу. А што је најгоре од свега, изгубила сам мужа, који ми је био ослонац. Цео живот ми се променио за само сат времена.

Градоначелница Вршца Драгана Митровић рекла је да је најважније да су угрожени збринути у прихватним центрима, снабдевени храном, пијаћом водом и медицинском негом:
– Они ће тамо остати док се не стекну услови за њихов безбедан повратак у своје домове. Приоритет има чишћење сеоске амбуланте, као и школе и осталих институција, и све оно што је неопходно како би се живот у селу вратио у нормалан ток.

Еспресо, Курир

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*