Ненад Поповић: Вратићемо питање Косова у Савет безбедности УН

0

Министар за иновације и технолошки развој Ненад Поповић за „Новости“: У оваквим условима, не треба ни да идемо у Брисел

ПРЕГОВОРИ о Косову под окриљем ЕУ нису дали никакав резултат. Јасно је да без САД, Русије и Кине није могуће постићи одржив и примењив компромис Београда и Приштине. Питање Косова полако се враћа на једино место где оно може да буде решено, а то је СБ УН, где Србија има пријатеље Русију и Кину који штите територијалну целовитост Србије, поштујући наш Устав и Резолуцију 1244.

Ово, у интервјуу за „Новости“, каже Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој и лидер Српске народне партије (СНП). Он сматра да је од самог потписивања Бриселских споразума јасно да Албанци не желе да испуне своју основну обавезу и формирају ЗСО, као и да за то имају прећутну подршку неколико западних земаља:

– Од нас се очекује да седимо за истим столом са онима који су нас преварили и онима који их подржавају у тој превари. У таквим условима не треба настављати преговоре. Србија није против дијалога, али не смемо да дозволимо да нас било ко понижава – каже Поповић.

* Да ли у том контексту видите и ћутање Брисела на укидање границе и кораке ка стварању Велике Албаније?

– Наочиглед ЕУ почиње да се остварује план „велике Албаније“ који уноси нестабилност у читав регион. Сматрам да Србија мора да заузме много оштрији став према албанском премијеру Едију Рами који ту идеју подржава и промовише, показујући тиме отворено непријатељство према Србији. Такви покушаји су напад на наш Устав и државну границу, и сигурно је да Србија то неће посматрати ћутке.

 Као велики проблем у анализи Конгреса САД истиче се Хуманитарни центар у Нишу и наводна руска база у Батајници?

– У нашем је интересу да имамо Хуманитарни центар у Нишу. Тај центар треба даље да развијамо заједно са нашим руским партнерима, уз давање одговарајућег статуса његовом особљу да би могли несметано да обављају своју функцију. Ваздухопловни завод „Мома Станојловић“ у Батајници не ремонтује само руске, већ и европске „Ербасове“ летелице. Не видим коме то може да смета.

* Да ли ће нас приближавање Кини изложити новим притисцима САД и ЕУ, слично као због Русије?

– Србија води самосталну и суверену политику. Притисци су саставни део наше одлуке да будемо суверени. Наше је да чинимо све што је у најбољем интересу грађана и ту политику нећемо мењати. Русија и Кина су наши важни економски партнери, али и наши пријатељи који подржавају Србију у одбрани нашег територијалног интегритета по питању Косова.

* Какав је значај најављеног индустријског парка у Борчи? Да ли ће у њему бити места и за домаће инжењере?

– Већ је 50 кинеских компанија потписало протокол о намерама у којем је изразило спремност да отвори своју производњу у индустријском парку у Београду. Такође, кинески технолошки гигант „Хуавеј“ је најавио могућност да у индустријском парку отвори свој развојни центар. Наш циљ је да привучемо што више кинеских високотехнолошких компанија да овде имају своје развојне и иновационе центре. То је огромна шанса да запослимо наше младе инжењере и задржимо их у Србији.

* Када би парк требало да почне са радом?

– Прва фаза у изградњи парка, када ће у парк моћи да се уселе прве компаније, требало би да буде завршена за највише две године после отпочињања радова. Држава ће се трудити да у сарадњи са кинеским партнерима обезбеди све услове да радови започну што пре, надам се већ следеће године. Ефекти изградње парка биће видљиви веома брзо, јер ће већ на самом почетку бити ангажована српска грађевинска индустрија.

новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*