Ненад Узелац: Мекејн и Албанци доносе нови рат на Балкан?

0

„Албанске претензије, које су личиле на тиха и претећа оглашавања, чуле су се увек истовремено са нечијим туђим гласовима и постојале уочљивије тек пошто би се поклопиле са громогласним иступањима великих народа“
Фјодор Успенски, „Источно питање“

Џон Мекејн, амерички јастреб и неформални министар спољних послова дубоке америчке државе, је 10. априла боравио у Београду у постизборној посети Александру Вучићу где је са њим разговарао о регионалним темама, стабилности, позицији Србије на Балкану и о Русији на Балкану. После Београда Мекејн се упутио у Подгорицу где је отворено рекао да је Русија на Балкану проблем.

Од његове посете Балкану није прошло ни десет дана, а у координираним изјавама албански премијер Еди Рама, злочинац из Дренице Хашим Тачи и председник општине Бујановац, Јонуз Муслију, изнели су громогласно своје претензије ка стварању Велике Албаније (помињући и Ниш). Муслију је био толико дрзак у тој громогласности да је рекао да Срби могу бити задовољни што Албанци неће сада да узму Ниш. Да порука Србији буде јасно заокружена побринуо се министар спољних послова Албаније, Дитмир Бушати, који је истог дана из Вашингтона (случајно се у исто време нашао тамо?!) изјавио да је Албанија највећи бедем руском утицају на Србију, Црну Гору, Македонију, БиХ и Хрватску. Порука је јасна: ако руски утицај буде јачао, имаћете проблема са Великом Албанијом. Албански елемент још једном у тужној служби америчким геостратешким интересима.

С обзиром да Србија интензивно развија своју сарадњу са Русијом, посебно у војном смислу, ово је била јасна порука Мекејна преко албанског елемента шта се може десити Србији ако настави да учвршћује позицију Русије на Балкану. Сетимо се да поред војне и економске сарадње, Србија, Српска и Русија имају идеју стварања територије војне неутралности на Балкану што је директно супротно америчким интересима.

Потврду основане сумње о координираности посета Бајдена Балкану, изјава албанских лидера и посете Бушатија Вашингтону у исто време, даје чињеница да је албански премијер, Еди Рама, само пре шест месеци у интервјуу за Ал Џазиру изјавио да је Велика Албанија прошлост и да она њему никада није ни била циљ. Да ли је Рамина промена мишљења, а онда и реакција осталих албанских представника подстакнута посетом Мекејна, може нам лако одговор дати будуће „громогласно иступање великих народа“.Уместо тихих и претећих оглашавања, овог пута смо имали отворено громогласна иступања. Мекејн, као птица злослутница која често носи ветрове рата са собом, никада не доноси добре вести.

Аутор Ненад Узелац

Видовдан

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*