Непозната судбина још скоро 500 Српкиња несталих у БиХ и Хрватској

0

Документационо информациони центар “Веритас” саопштио је да се на његовом списку несталих на подручју Хрватске и БиХ у периоду од 1991. до 1998. године налази 1.786 особа српске националности, од којих је 1.282 цивила, а међу њима 495 жена.

У саопштењу поводом Међународног дана несталих наводи се да се, према тренутном стању на “Веритасовом” списку, као нестала на подручју Хрватске води 1.731 особа српске националности, а на подручју БиХ 55.

“Веритас” истиче да овај списак није коначан, што илуструје податак да је у посљедњој години међу нестале уписано 10 нових особа.

Центар указује да би, када би посмртни остаци из регистрованих гробних мјеста били ексхумирани, те са оним од раније ексхумираним и идентификовани, број несталих са “Веритасове` листе био смањен за трећину.

У саопштењу се наводи да су са подручја Хрватске, укључујући и бившу Републику Српску Крајину /РСК/, почев од 2001. године, из масовних, заједничких и појединачних гробница ексхумирани посмртни остаци 1.334 особе, од којих 406 још није идентификовано.

“`Веритас` тренутно располаже са још 256 /106 по хрватским изворима/ регистрованих гробних мјеста посмртних остатака Срба на подручју Хрватске из рата деведесетих, која се, уз мало добре воље са хрватске стране, могу одмах ексхумирати, као што су могли и ранијих година”, истиче се у саопштењу.

Зато је “Веритас” позвао породице несталих да код институција и организација које се баве проблемом несталих, провјере да ли су њихови нестали рођаци уписани у званичне спискове несталих, односно да ли су дали крвне узорке, а ако јесу да ли су задовољавајући за идентификацију по ДНК методи.

“Породице несталих особа имају право сазнати истину о судбини својих најмилијих, друштво има правну и моралну обавезу помоћи им у њиховом трагању. То је могуће само уз активну сарадњу породица несталих са надлежним организацијама и институцијама”, навео је “Веритас”.

У саоптшењу се додаје да породице несталих фрустрира чињеница да и даље постоји више пописа несталих, а број на њима варира у зависности од критеријума који се користе за стављање неке особе на списак несталих, али и ставова политичких елита.

“Веритас” истиче да се о несталима на подручју Хрватске и некадашње РСК ове године, захваљујући сусретима предсједника Србије и Хрватске и њиховом заједничком ставу да се овом питању да већи значај што илуструје и именовање њихових специјалних изасланика, “много говорило али се мало урадило”, па “нема још ни усаглашеног јединственог списка несталих”.

 

срна

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*