Нереди у Појасу Газе, Молотовљеви коктели везани за змајеве

0

Најмање један Палестинац је убијен, а 49 их је повређено током протеста Палестинаца на израелској граници са Појасом Газе, саопштило је министарство здравља у Гази. Израелска војска пуца на Палестинце, који везују Молотовљеве коктеле за змајеве и пуштају их преко израелских линија.

Израелске снаге погодиле су из ветреног оружја у главу 16-годишњег тинејџера и раниле још 15 Палестинаца, а више од 20 је задобило повреде од испаљених сузаваца, пренела је агенција АП.

Демонстранти су већ седму недељу заредом на граници палили гуме и бацали каменице на израелске војнике с друге стране границе, пренела је агенција АП.

Палестинци, такође, преко израелских линија пуштају змајеве на које су закачени Молотовљеви коктели. Израелски дневник Хаарец јавља да је тај начин запаљено неколико поља у Гази.

Група Хамас, која је организатор протеста, најавила је за понедељак марш на десетине хиљада људи који би могли, како је речено, да пробију ограду на граници са Израелом.

Демонстранти ће у понедељак бити ненаоружани и мирољубиви, али биће као „изгладнели тигар“ и непредвидиви, наводе званичници Хамаса.

Израелски војници убили су 43 Палестинца током шестонедељних протеста, који се завршавају 15. маја, на дан који Палестинци називају „Накба“ или „Дан катастрофе“, којим се обележава расељавање више стотина хиљада Палестинаца током сукоба који су избили због формирања израелске државе 1948. године, подсетио је Ројтерс.

Палестинци су 30. марта поставили кампове дуж границе дуге 65 километара и започели шестонедељни протест против блокаде те границе коју су увели Израел и Египат 2007. године.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*