Несвакидашњи пројекат земунске основне школе: Праве своје етно-село

Београдска Основна школа”Светозар Милетић” прави газдинство у Шилопају. Школарци из Београда, који би у Шумадији боравили најмање две недеље, оживеће село, које има 30-так домаћинстава

1

ОСНОВНА школа „Светозар Милетић“ из Београда биће вероватно прва осмолетка у Србији чији ће ђаци на рекреативну наставу ићи у „своје“ етно-село. Идеју директора Мирољуба Мосуровића, да оживи неко напуштено село и домаћинство, прихватила је Општина Горњи Милановац. На поклон су добили две зграде основне школе у Шилопају, а Епархија жичка им је уступила хектар земље.

Према речима Мосуровића, школа од 1.200 квадрата је још од осамдесетих година прошлог века празна, а у селу већ годинама нема ниједног детета. Школарци из Београда, који би у Шумадији боравили најмање две недеље, оживеће село, које сада има тридесетак домаћинстава и стотинак становника.

– Планирали смо да у једној смени на имању борави 120 ученика. За почетак, то би били само ученици наше школе, а после ћемо видети – објашњава Мосуровић.

– Потписали смо уговор са Општином Горњи Милановац и у току је израда пројекта.

Према речима директора, план о етно-селу искован је после једне емисије на телевизији о томе како свако дете у Норвешкој обавезно проведе у селу бар десет дана.

Он додаје да ће реконструкцију напуштених објеката школа финансирати из сопствених средстава и уз помоћ донатора, а више од 2.000 родитеља ученика је спремно да, заједно са запосленима, „засуче рукаве“ и среди зграде.

УЧИОНИЦА У ПРИРОДИ

Током боравка у Шилопају ђаци би имали часове у учионици, а практичну наставу природи. Мали „фармери“ би обрађивати земљу, садити воће и поврће, видели како се која култура узгаја, правили ајвар…

Вечерње Новости

1 КОМЕНТАР

  1. Свака част пројекту ове угледне Земунске школе.То је једини начин да се Србија страховито морално посрнула
    почне полако враћати својим традицијама.
    Нажалост докле год буду ријалити шоу фарме ТВ пинк ми ћемо морално тонути.Жалосно је да међу Српском омладином чак 10 пута више имају присталица курве:јелена Карлеуша и сличне–поменута је током свог недавног гостовања у сад у 1 емисији где је гост била рекла дословце:“ми Срби смо дивљачки народ“и да такав дно има 10пута више присталица међу омладином од наше хероине Иване Шпановић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*