Нетачна изјава Пленковића да мањине уживају сва права у ХР

0

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је изјавио да је потпуно нетачна изјава хрватског премијера Андреја Пленковића да националне мањине у Хрватској уживају сва права која им припадају.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је изјавио данас да је потпуно нетачна, барем што се тиче српске заједнице, изјава хрватског премијера Андреја Пленковића да националне мањине у Хрватској уживају сва права која им припадају Уставом и Уставним законом, те да ће та права бити максимално поштована као и до сада.

Линта у саопштењу подсећа да је Уставним законом о правима националних мањина који је усвојен још далеке 2003. године предвиђена равноправна употреба српског језика и ћирилице на подручју општина и градова где Срби чине најмање трећину становништва, као и запошљавање Срба у јавном сектору ако чине пет одсто становништва у жупанијама и 15 одсто становништва у општинама и градовима.

У Хрватској има 10 жупанија где је учешће Срба веће од пет одсто укупног становништва.

Обе одредбе Уставног закона су, 14 година после доношења, остале мртво слово на папиру.

У великој већини од 23 локалне самоуправе, где Срби чине више од трећине становништва, нису постављене двојезичне табле на државним и институцијама – Хрватска пошта, Хрватске шуме, државна управа, пореска управа, полиција, центри за социјални рад, основне школе, дечји вртићи, Ватрогасне службе, домови здравља и друго.

Двојезичне табле су постављене у већини наведених локалних самоуправа само на општинским зградама о чему одлучује локална власт у којој учествују Срби.

У ниједној од наведене 23 локалне самоуправе где Срби чине више од трећине становништва нису постављени двојезични натписи насеља, општина и градова.

Линта истиче да посебан проблем представља чињеница да значајан број запослених у јавним службама на крајишком подручју долазе из других крајева Хрватске само из разлога јер су хрватске националности.

Њихово финансирање је далеко скупље јер им се осим плата исплаћују и путни трошкови.

У локалним самоуправама често има значајан број Срба са потребним квалификацијама који не могу да добију посао, јер не припадају већинском народу.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*