Нетанијаху: Иран је највећа светска претња, деловаћемо!

0

МИНХЕН – Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је данас да ће, ако треба, Израел деловати против Ирана, а не само против његових савезника на Блиском истоку, истакавши да је Техеран „највећа светска претња”.

„Израел неће допустити (иранском) режиму да нам око врата стави омчу терора”, поручио је Нетанијаху на Минхенској безбедносној конференцији, држећи у руци комад, како је навео, иранског дрона срушеног након што је ушао у израелски ваздушни простор раније овог месеца, преноси Ројтерс.

У свом првом обраћању на годишњем скупу у Минхену, израелски премијер је позвао присутне америчке и европске званичнике и дипломате да се без одлагања супротставе Ирану, а при том је показао мапу на којој је, како је објаснио, приказано растуће присуство Ирана на Блиском истоку.

Према његовим речима, Иран јача своју моћ док коалиција на челу САД против Исламске државе у Ираку и Сирији преузима територију из руку екстремиста.

„Жалосно је што се Исламска држава сабија, док Иран наступа, покушавајући да успостави своју трајну империју око Блиског истока, са југа Јемена, али и покушавајући да успостави копнени мост од Ирана до Ирака, Сирије, Либана и Газе”, рекао је Нетанијаху, закључивши да је то „веома опасан развој ситуације за регион”.

Тензије између Израела и Ирана су, подсећа британска агенција, порасле 10. фебруара када је протиавионска ватра отворена на израелски војни авион док се враћао из бомбашког напада на иранске положаје у Сирији.

То је био досад најозбиљнији сукоб између Израела и снага које подржава Иран, а које су базиране преко границе. (Танјуг)

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*