Netanjahuovi rivali priznali poraz, najavili da će parlament biti bojno polje

0

Jedan od lidera saveza partija centra Plavo belo (Kahol Lavan) Benjamin Ganc, glavni rival premijera Izraela Benjamina Netanjahua, priznao je večeras poraz na parlamentarnim izborima.

On je rekao da savez Plavo belo „prihvata odluku nacije“.

„Mi svi poštujemo i prihvatamo odluku predsednika i šta god iz toga proizađe“, rekao je Ganc, bivši komandant izraelske vojske, aludirajući na ulogu predsednika Izraela Ruvena Rivlina u izboru mandatara za sastav nove vlade.

Taj mandat se daje lideru najveće partije ili onome ko ima najviše šansi da oformi stabilnu vladajuću koaliciju. Očekuje se da će ga Rivlin dati Netanjahuu.

Ganc je, međutim, rezultat svog saveza na izborima označio „izuzetnim“.

„Uspostavili smo stvarnu alternativu vladi“, rekao je on i ocenio da je Netanjahu „okupio ekstremiste, razjednio svoje partnere i to je rezultat koji je dobijen“.

Drugi lider tog saveza partija, bivši ministar finansija i TV voditelj Jair Lapid, najavio je da taj savez ovog puta nije pobedio ali će napadati Likud iz opozicije i da će parlament, Kneset, biti bojno polje.

Ganc je jutros u pismu pristalicama zaključio da njegov savez partija centra Plavo belo ima razloga da bude ponosan.

On je sinoć nakon završetka parlamentarnih izbora i objavljivanja rezultata izlaznih anketa proglasio pobedu. Odmah nakon njega to je učinio i Netanjahu.

Rezultati izlaznih anketa bili su kontradiktorni i po nekima je Gancov savez imao veći broj poslanika, a po drugima je to bila mrtva trka s Netanjahuovim konzervativnim Likudom.

Činilo se da će obojici biti teško da oforme vladajuću koaliciju, ali je desničarski blok prednjačio, a rano jutros se ispostavilo da će po svoj prilici imati većinu od 65 poslaničkih mandata, od ukupno 120, dok su dve rivalske partije Likud i Plavo belo s istim brojem poslanika – 35.

Netanjahu će, kako se očekuje, moći da formira veću koaliciju s verskim i nacionalističkim saveznicima.

„Ovo je istorijski dan, više od milion ljudi je glasalo za nas. Predsednik mora da nam poveri zadatak formiranja vlade jer smo mi najvažnija partija“, rekao je Ganc u noći između utorka i srede.

Taj 59-ogodišnji bivši padobranac, komandant specijalnih snaga i general obećavao je u izbornoj kampanji kraj podela u zemlji i korupcije za koju se sumnjiči Netanjahu i preti mu optužnica, zbog čega se ne isključuje mogućnost da Izraelci uskoro ponovo glasaju.

U ovom trenutku, međutim, kako su ocenili neki izraelski komentatori, Netanjahu deluje poput mađioničara koga nisu mogla da pobede ni tri bivša načelnika generalštaba, aludirajući na Ganca i još dvojicu generala u savezu partija Plavo belo.

Netanjahu na putu da peti put bude premijer

Benjamin Netanjahu će, kako se očekuje, peti put biti premijer Izraela, pokazuju skoro konačni rezultati izbora, na osnovu kojih njegov konzervativni Likud i tradicionalni saveznici te partije, ultraorotodoksne i nacionalističke stranke, imaju čvrstu većinu u parlamentu, Knesetu.

Preostalo je još prebrojavanje glasova vojnika, diplomata, zatvorenika, pacijenata u bolnicima i svih drugih koji glasaju u neuobičajenom okolnostima i to bi se moglo završiti za dan, odnosno sutra.

Očekuju se i žalbe jer ima nekoliko partija koje nastoje da pređu cenzus od 3,25 posto ukupnih glasova da bi ušle u parlament i važan im je svaki glas. Zato bi se taj proceš mogao odužiti.

Centralna izborna komisija konačne rezultate objaviće osam dana posle izbora, odnosno 17. aprila.

Nakon toga sva pažnja se usmerava na predsednika Izraela Ruvena Rivlina čija je uloga u političkom životu zemlje uglavnom ceremonijalna ali je posle izbora veoma važna.

On bira kandidata za premijera posle konsultacija sa liderima partija i pošto proceni ko ima najbolje šanse da osnuje stabilnu većinsku koaliciju.

Taj zadatak se obično poverava vođi najveće partije, mada ne mora biti tako.

Rivlin će se u narednim danima sastati s liderima svih partija i čuti njihove preporuke.

Onda će zadužiti jednog kandidata koji ima na raspolaganju 42 dana da obrazuje koalicionu vladu.

Ako mu to ne pođe za rukom odabraće drugog i dati mu rok od 28 dana da osnuje alternativnu koaliciju.

Ako ni on ne uspe biće raspisani novi izbori.

Pošto ni jedna stranka u Izraelu nikada nije osvojila preko 60 od 120 poslaničkih mandata neophodna je koalicija.

Danas je objavljeno da su Netanjahuov Likud i savez partija centra Benija Ganca Plavo belo osvojili isti broj, po 35 mesta u Knesetu.

Međutim, čak i da konačni rezultati pokažu da Likud ima manje, Netanjahuu će po svoj prilici poveriti zadatak da osnuje koaliciju jer je desničarski blok u prednosti sa 65 prema 55 poslanika, koliko ima protivnički.

Svečano otvaranje 21. Kneseta očekuje se 29. ili 30.aprila. Iako je uobičajeno da se to desi dve nedelje posle izbora, zbog jevrejskog praznika Pesaha ove godine je pomereno za nedelju dana.

Do kraja maja kandidat koji ima mandat da obrazuje koaliciju trebalo bi da potpiše sporazume sa svojim partnerima kako bi predstavio novu vladu. Očekuje se da ta vlada početkom juna položi zakletvu.

Obzirom da Netanjahuu preti optužnica za korupciju i kršenje poverenja u tri odvojena slučaja, po preporuci vrhovnog tužioca, to će baciti senku na njegov očekivani istorijski peti premijerski mandat.

Tužilac će odlučiti da li da podigne optužnicu posle saslušanja.

Pravni eksperti očekuju da se podignu bar neke optužnice.

Neizvesno je kada će biti saslušanja, a od Netanjahua se ne zahteva da podnese ostavku ni ako bude zvanično optužen, ali bi se moglo desiti da se neki koalicioni partneri usprotive da on pod takvim uslovima i dalje bude premijer.

Izraelski mediji u međuvremenu spekulušu da će Netanjahu ostvariti predizborno obećanje o aneksiji jevrejskih naselja na Zapadnoj obali da dobije imunitet od optužnice.

Ishod izraelskih izbora plaši Palestince

Savetnik palestinskog predsednika Mahmud Abasa, Ahmed Maždalani, izjavio je da ishod izbora u Izraelu podstiče strahovanje Palestinaca od izraelske aneksije delova Zapadne obale.

Još nepotpuni nezvanični rezultati nagovetili su danas da će Benjamin Netanjahu peti put biti premijer uz očekivanu podršku nacionalističkih i ultraortodoksnih verskih partija.

Netanjahu je uoči izbora, očito u nastojanju da privuče deničarsku bazu, najavio aneksiju jevrejskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u kojima živi oko 400.000 jevrejskih naseljenika.

Taj potez bi mogao da pokopa poslednje nade za stvaranje nezavisne Palestine.

Maždalani je najavio da će Plaestinci tražiti pomoć međunarodne zajednice da blokira planove o aneksiji.

On je rekao da ishod izbora znači podsticaj za ekstremne desničare u izraelskoj politici.

Palestinski zvaničnik Saeb Erekat ocenio je ranije da su Izraelci glasali da se održi status kvo. „Oni žele da njihva okupacija bude beskonačna“, rekao je Erekat.

autor: SA, VV, AP
izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

*