Невада: Нуклеарне експлозије као туристичка атракција

0
dv1282019

Деценије нуклеарног тестирања оставила су огромно подручје на које и данас људи не смеју ићи због страха од радијацијског тровања

Више од четири деценије, више од 900 нуклеарних експлозија искусила је америчка савезна држава Невада. Свака експлозија испуштала је све више и више токсичног зрачења у тло, а добрим делом, затровани су и подземни резервоари воде.

Лас Вегас, град гламура и коцке, само стотињак километара од једног од најконтаминиранијих подручја на кугли земаљској. Некада су експлозије нуклеарних бомби биле популарна туристичка атракција.

Људи су долазили из свих делова Седињених Америчких Држава како би проматрали разорне експлозије са сигурне удаљености.

Предузетни као увек, власници казина готово одмах су почели нудити посебне коктеле, хвалити се погледом из собе и организовали дочекивања експлозије.

Провредна комора Лас Вегаса чак је делила календаре са посебно назначеним датумима најављених експлозија нуклеарних бомби, а туристима су појашњавали и која места пружају најбољи поглед на експлозије и карактеристичне облаке што настају након активације нуклеарне бомбе.

„Атомска бомба нешто је најбоље што се догодило Лас Вегасу“, поносно је изјавио Бени Бинион, власник неколико касина у Лас Вегасу седамдесетих.

Kада су прве нуклеарне експлозије расветлиле небо изнад Неваде у педесетима, Лас Вегас је био мали пустињски градић са мање од 50.000 становника. Прве експлозије су спроведене изнад земље и оставиле су иза себе огромне количине радијације.

Међутим, зато што је Лас Вегас био релативни мали и удаљен град, нитко се није превише бринуо због штетног утицаја зрачења на људе и околину. У двадесет година, број становника се учетверостручио и америчке власти одлучиле су преселити нуклеарна тестирања стотинама метара испод земље.

Што је оставило један други низ проблема. Подземне воде неверојатно су битан извор питке воде у пустињама југозапандог САД-а. Велик део подземних резервоара воде у околини Лас Вегаса је контаминиран и не сме се користити за било шта.

У доба рекордних температура и суша што погађају све веће делове Kалифорније и Неваде, све више воде се црпи из подземља. Али и радијација се постепено шири, а истраживачи страхују да би испумпавање подземне воде могло додатно раширити озрачену воду изван самих граница зоне нуклеарног тестирања.

Неке претпоставке су да је загађена вода вредна око 50 милијарди долара, али и да никад неће бити довољно чиста за људску употребу.
Њузвик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*