Невероватно откриће! У Риму пронађена порука фашиста будућим генерацијама!

0

Испод обелиска у Риму се налази текст из времена фашистичког режима Бенита Мусолинија, који указује на то како је тај режим желео да га виде будуће генерације, открили су италијански научници.

Текст који је написан на латинском језику на пергаменту сакривен је заједно са златницима у темељима Мусолинијевог обелиска у спортском комплексу „Форо Италико“ у Риму, пренео је британски Би-Би-Си.

Научници Бетина Рајц-Јозе и Хан Ламерс су први детаљно проучили и превели текст назван „Кодекс Фори Мусолини“, који је, упркос томе што је био стављен у темеље споменика моћи фашизма кад је он 1932. подигнут, каснијих деценија био углавном заборављен.

Они су, како верују, саставили тачну верзију текста, до којег и даље не може да се дође пошто се налази испод 300 тона тешког споменика, из три извора пронађених у римским библиотекама и архивама.

„Текст није био намењен савременицима тог времена“, изјавила је др Рајц-Јозе за Би-Би-Си и додала: „Обелиск је представљао велики спектакл, али о постојању текста нико тада није извештавао. Он је био намењен јавности у далекој будућности.“

Говор у славу Мусолинија и његовог режима, који садржи 1.200 речи и састоји се од три дела, написао је Аурелио Ђузепе Аматучи.

Први део садржи општу историју постигнућа фашизма и опис Мусолинијевог успона. Он описује Италију на рубу катастрофе после Првог светског рата, коју је спасао фашистички диктатор „тако што је помоћу свог надљудског увида и одлучности препородио земљу“, истиче др Ламерс.

„У тексту је Мусолини представљен као нека врста новог римског цара, али, користећи библијске изразе, и као спасилац италијанског народа“, истиче Ламерс.

Други део текста говори о Организацији фашистичке омладине, у чијем је седишту подигнут обелиск, а трећи о изградњи „Форо Италика“, који се тада звао „Форо Мусолини“ и постављања обелиска.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*