Незванични „краљ“ Балкана Тодорић-пред банкротом!?

Рејтинг агенција Мудиз снизила је почетком године рејтинг Агрокора с Б2 на Б3, а вероватност од банкрота с Б1-ПД на Б3-ПД, уз стабилне изгледе

0

Министар финансија Хрватске Здравко Марић каже да је упознат са ситуацијом у Агрокору и да не верује у банкрот те компаније јер је то и даље добра компанија.

На новинарско питање је ли упознат са ситуацијом у Агрокору, односно постоји ли могућност да та компанија банкротира, што би била велика опасност за хрватску економију, Марић је рекао да не би ишао тако далеко с калкулацијама о банкроту те да је упознат са ситуацијом у Агрокору.

„Протеклих годину дана као министар пратим Агрокор као и сваку другу компанију. А што се тиче саме ситуације, мислим да су и из саме компаније јасно назначили да не постоје ризици што се тиче њихових обвеза у догледно време, али сигурно да је и чињеница о смањивању кредитног рејтинга имала одређене реперкусије“, рекао је Марић.

На питање постоји ли некакав план „Б“ у случају да тако велика компаније крене низбрдо истакао је да мисли како је компанија и даље у добром стању и да до тога неће доћи.

Рејтинг агенција Мудиз снизила је почетком године рејтинг Агрокора с Б2 на Б3, а вероватност од банкрота с Б1-ПД на Б3-ПД, уз стабилне изгледе.

Према писању Индекса, Агрокор је прошле недеље отказао синдицирани зајам с доспећем у септембру 2019. године у који су биле укључене банке БНП Парибас, Креди Свис, Голдман Сакс и ЈП Морган.

Из Агрокора су поручили Индексу да нису били задовољни условима и да немају потребу за додатним финансирањем. Казали су и да су своје обвезе које доспевају у идућем раздобљу успешно рефинансирали у последњем кварталу прошле године и да тренутно немају потребу за додатним рефинансирањем.

Иначе, четири компаније из састава концерна Агрокора – Јамница, Звезда, Ледо и ПИК Врбовец – известиле су у јануару да су 21. децембра лане добиле 48,3 милиона евра кредита од Хрватске банке за обнову и развој (ХБОР) ради припреме извоза.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*