Нијагара: Пожар у храму СПЦ. Изгорела кухиња и део парохијског дома!

0

Велики пожар захватио је српску православну Цркву Светог Ђорђа у канадском граду Нијагара Фолс, код чувених водопада, и нанео велику штету здању.

Како су објавили медији, кров изнад централне црквене дворане се допола урушио, а зграду је спасло то што је њен остатак изграђен од бетонских блокова.

Узрок пожара засад није познат, али су највероватније у питању неисправне инсталације у кухињском делу, који је потпуно изгорео.

Локални портал „Ниагара дис вик“, објавио је да је до пожара дошло пре десетак дана, а да је можда и већи проблем од настале штете то што је изгорео кухињски део у коме се традиционално, сваког петка припрема риба за локалну православну заједницу.

nf_jan05_st_george_fire_cmyk___gallery

„Припремање рибе је велики извор прихода. Сваке недеље поделимо око 400 оброка“, рекла је Денис Матејк, која руководи црквом.

Због пожара неће бити ни традиционалног обележавања Божића у Цркви светог Ђорђа.

„Црквена дворана је традиционално место окупљања сваког 6. јануара, а како ње више нема, нема ни окупљања. Породице ће просто Божић обележити код куће“, рекла је Матејк.

Ватрогасне службе су ватрену стихију ставиле под контролу за 15-ак минута, али је и то мало времена било довољно пожару да прогута половину зграде.

Ипак, црква је осигурана и трошкови реновирања би требало да буду у потпуности покривен. Отварање је планирано за јул 2017. године. Како кажу из цркве, то ће бити таман на време за традиционални, годишњи „српски пикник“, који привлачи православце и из Канаде и из САД до Нијагаре.

Нијагара Фолс је град у Онтарију, у ком живи око 80.000 становника и који се поноси чувеним водопадима.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*