Није лако бити Рус: ОВДЕ ТЕМПЕРАТУРА ПАДА И ДО -70!

0

Село Ојмјакон на Далеком истоку Русије је најхладнија тачка на планети. Просечна температура тамо у јануару износи – 50 степени, а најнижа икад забележена била је чак – 71,2 степени.

У Ојмјајону, чије име иронично значи „одмрзнути воду“, живи 500 становника, а крај је чувен по дуговечним житељима. Хране се рибом и месом ирваса, а у јединој продавници коју имају купују друге намирнице.

Становници углавном једу месо јер пољопривредне усеве је готово немогуц́е имати у овим условима, нарочито јер је земља скоро увек смрзнута.

Упркос томе, међу њима нема неухрањених. Лекари то објашњавају чињеницом да уносе доста пуномасног крављег млека.

 

На мразу испод – 60 степени за неколико секунди може да промрзне лице ако се ничим не заштити. Жива се у термометрима замрзава, а кад се врела вода сипа у шољу и проспе у ваздух, претвара се у снежни облак.

 

На таквој хладноћи врло је тешко упалити ауто, а кад се загреје, првих неколико километара мора да иде само право, јер приликом скретања може да отпадне точак.

Током летњих месеци просечна дневна температура је 15 степени мада се једном десило и да је измерена рекордно висока од 35 степени забележена 2010. године.

 

Зими су дани често мрачни са само три сата светлости, али у летњим месецима село има и до 21 сунчана сата.

Курир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*