Никита Михалков апелује на сународнике да Јељцина ставе „тамо где му је и место“

Славни руски филмски режисер позвао сународнике да се замисле: због чега су „пријатељи“ Русије, који су јој увели санкције, за награђивање одабрали баш „Јељцин-Центар“? И упозорио: „Чиме се фактички бави ,Јељцин-Центар’ данас? Бави се искривљавањем историје јер - или фалсификује факте или их напросто прикрива. Другим речима, у ,Јељцин-Центру’ се фалсификује историја и хвали време разарања наше Отаџбине“

0

СЛАВНИ руски филмски режисер Никита Михалков не престаје да тражи да његова земља скине са „незаслуженог пиједестала“ Бориса Јељцина.

Он, у суштини, инсистира да данашња Русија критички и другачије оцени и Јељцина као историјску фигуру и његову владавину и њене резултате.

Битка се тренутно води поводом награде „Европски музеј године“ коју је добио „Јељцин-Центар“ који је подигнут уз државну помоћ у његовом родном граду Јекатеринбургу.

Осврћући се на нападе са којима се суочио након што је оценио да је та награда у суштини исто као да је у своје време неки совјетски грађанин од Хитлера добио – и примио – његов Железни крст, Михалков је прво нагласио да је то његово лично мишљење на које као грађанин има пуно право. Потом је додао да је „суштина критике“, са којом је јавно иступио, његово „право уметника“.

Ово довде је била нека врста самоодбране, а онда је уследио – контранапад.

Михалков је позвао сународнике да се замисле: због чега су су „пријатељи“ Русије, који су јој увели санкције, за награђивање одабрали баш „Јељцин-Центар“?

По његовој процени, то је урађено само зато што „Јељцин-Центар“ представља идеологију која је по вољи управо оних који руској држави уводе санкције.

Михалков је посебно нагласио:

„Чиме се фактички бави ,Јељцин-Центар’ данас? Бави се искривљавањем историје јер – или фалсификује факте или их напросто прикрива. Другим речима, у ,Јељцин-Центру’ се фалсификује историја и хвали време разарања наше Отаџбине“.

Руски режисер је у наставку још додао: „Ја као уметник користим метафору која је веома једноставна: ,Јељцин-Центар’ је добио награду за службу која противречи интересима наше земље“.

Михалков је фактички доделу награде „Европски музеј године“ прогласио за – награду за колаборацију.

„Јељцин-Центар“ се одмах огласио. Тврдњом да је Михалков увредио не само Центар него и „десетине предивних европских музеја“ који су исту награду претходно добили.

ФАКТИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*