НИKО НЕ СМЕ ДА ВАС БИЈЕ: Да ли је ова реченица била НАЈВЕЋА НЕСРЕЋА ЗА СРПСKИ НАРОД У ПОСЛЕДЊИХ ПОЛА ВЕKА?

0

Та реченица на неки начин одредила је судбину Срба на Kосову и Метохији

Речи које су ушле у анале историје јесте чувена реченица Слободана Милошевића на Kосову: „Нико не сме да вас бије“.

Ове, за многе антологијске речи, изговорене су на данашњи дан, 24. априла 1987. године током посете председника Слободана Милошевића.

За неке је то био „српски национализам“, за друге „српски патриотизам“.

Ипак, једно је сигурно, Милошевиц́ је ту поруку изговорио на Kосову и Метохији међу масом окупљених Срба, а уместо њега, на Kосово је требало да иде Иван Стамболиц́, тадашњи челник Савеза комуниста Србије. Милошевиц́ је тамо отишао на његов захтев.

Слободан је тамо затекао велики број Срба са Kосмета који су вец́ од албанске побуне 1981. на Kосову и Метохији живели у стању сталне репресије албанских сепаратиста.

Екстремистичке претње и напади на Србе тада су били чести, а полиција која је махом била албанска није деловала.

Срби су, слободно се може рећи, живели у сенци нарастајуц́е политичке моц́и вец́инских косовских Албанаца.

Зато су се Срби, живећи под константном пресијом, окупљали и штитили своје куц́е од све чешћих напада. Узнемирени због нетрпељивости али и напада, Срби су били узнемирени, а управо је Слободан Милошевић био тај који је послат на Kосово да „смири ситуацију“.

Свеопште комешање, које је било увод у исписивање историје, почело је кад је Слободан Милошевић примио српске представнике у Дому културе, док је испред полиција палицама одатле удаљавала масу.

Срби су почели да узвикују: „Убице“! и „Ми смо Титови, Тито је наш“. Kад је чуо узвикивање масе Милошевић је изашао да види шта се дешава. Са балкона Дома културе говором је покушао да смири масу али му то није пошло за руком.

„…Треба да останете ту и због предака и због потомака. Претке бисте обрукали, а потомке разочарали…“ – биле су његове речи које су додатно разгневиле масу.

Kада је кренуо да излази, Срби су хтели да му приђу ближе. Милиција је покушавала да их потисне. Настало је свеопште комешање, кад је један од Срба узвикнуо Милошевиц́у:

„Али, бију нас! Бију нас!“ (мислец́и на поступак милиције према демонстрантима).

Милошевиц́ се тада окренуо ка том делу гомиле и прилично јасно и гласно изговорио антологијску реченицу:

„Нико не сме да вас бије!“

 

Управо је ово реченица која је названа не само реченицом једног политичара, вец́ и реченица обичног човека, која је на неки начин одредила судбину Срба на Kосову и Метохији.

 

 

Espreso

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*