Никола Петровић: Будимо људи, иако смо политичари

0

Видео сам вечерас један диван статус. Једно лепо упутство за све нас. Ауторка пише о својој пријатељици. Наиме, та пријатељица подржава једног политичара, али се наводно не разуме у политику. Што је ауторку вероватно иритирало јер она је за неку другу опцију. Е, онда је схватила једну важну ствар… То је њена пријатељица! Добра је, одана, лепо се друже и немају никаквих проблема и сукоба у свом односу, осим што се косе у политичким ставовима. И? Какве то везе има? Смета ли то њиховом пријатељству? Да ли ће оно бити боље или лошије, ако је на власти овај или онај? И, да ли је онда то уопште стварно пријатељство, ако нешто слично на њега утиче? Лично не сматрам некога за блиског, ако не можемо да имамо различита мишљења о некој теми, а да нас она не удаље.

Приметио сам да су многи људи постали овисни о мржњи. Некако смо се разболели. Негде смо се заразили и она се шири, преузима нас, у њеној смо власти. Ми, као народ! Свуд се види! Не фасцинира нас ништа добро, смешно, позитивно, али ка злу, мржњи и бесу хрлимо! Радије бирамо да пенимо и беснимо, него да се радујемо. Боримо се да раздиремо себе, љутимо се због другачијег става, сами све најбоље знамо! Ми смо политичари, свеци, ратници, доктори, знамо све и свако ко се са нама сложи, добар нам је, а ко није истог мишљења-лош је!

Па, да ли је баш тако? Или смо можда постали лоши ми? Јер, ако је лош рецимо садашњи политичар, а ми се међусобно завађамо јер смо неки ми добри, а други који га подржавају су лоши, онда ће исто бити који год да је политичар, само ће први бити лоши, а они други добри. Не, није до политичара, до нас је. Нисмо више добри људи. Тражимо и желимо зло себи. Може на власти бити било ко, нама ће бити лоше! Желимо да уништавамо себе, као да у томе уживамо.

И док смо такви, тако нам и треба. Надам се да ћемо поћи путем ауторке статуса. Тада ће све бити боље, без обзира на власт, без обзира на било шта. У најтежим временима се склапају најбоља пријатељства. Али, међу људима, а не међу зверима.

Никола Петровић
ПАТРИОТ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*