Nikola Petrović: Da li je Velika Albanija san ili postaje JAVA?!

0

Neostvareni san svakog Šiptara, koji bi to zauvek i trebao ostati. Samo san.
Ipak, malo fali da prestane biti samo san. Već preko dva veka ideja Velike Albanije živi i u više navrata, zahvaljujući okupaciji stranih sila, što sadašnjoj podmukloj politici, rasturanju droge, zločinima i raznim drugim neljudskim aktivnostima, Albanija je uspevala da izviri preko svojih granica. Snaga Šiptara se krije u njihovom jedinstvu u cilju. A njihova slabost je u gluposti i brzopletosti. Sposobni su da ostvare poneki cilj, ali su nesposobni da ga zadrže, bez posredovanja stranih sila. Njihove težnje ne prezaju, ne biraju načine, pa je temelj njihove ideje truo i često se urušava. Naizgled, njima uvek uspeva. Uspevalo im je za vreme Turaka, uspevalo im je za vreme Drugog svetskog rata i uvek su se urušavali jer nikad svoje ciljeve nisu ostvarili sopstvenim umećem, već im je dato iz ovih ili onih razloga. Kada su iskorišćeni, oduzeto im je. Najbolje su prošli kada smo im pomogli mi. Prvo za vreme komunističke vladavine, a potom u vreme izdajničke vladavine dosmanlija.

Čini se da je sada najzad sve zaokruženo. Američka, kao i pomoć ostatka sveta nisu izostale, Šiptari su u Srbiji, odnosno na Kosovu i Metohiji. Bukvalno su preuzeli pola Makedonije i to je sada njihova država. Ušli su u Crnu Goru i ako Montenegrini nastave sa trenutnom politikom, prolaze isto kao Makedonija. Ali, sa KiM, odnosno sa Srbijom, neće biti baš tako. Imali smo sreće da dočekamo promenu odnosa velikih sila, kao i njihove unutrašnje probleme, (pr. Španija-Katalonija) onda urušavanje američke hegemonije, jačanje prijateljske Rusije i Kine i viđamo sve češće kako je pogled sveta sve hladniji prema Albancima. Ne treba nigde srljati.

Najbolja pobeda je ona koja se dobije bez borbe, bez krvi. Imamo priliku da budemo mudri. Da pregovaramo? Hoćemo! Neka vreme koje sada radi za nas teče, dok se ideja Velike Albanije ne istopi u očima sveta. Svaki naš kiks na bilo koju stranu, koštao bi nas Kosova i Metohije i stvaranja jedne velike i neprijateljske susedne države na našim istorijskim prostorima i prostorima drugih pravoslavnih naroda Balkana. Bilo da se odabere rešenje vojno ili ulagivačko priznanje od strane Srbije. Ako budemo odugovlačili dovoljno, Šiptari će prvi pogrešiti. Odaberimo ovaj put pamet, umesto krvi i poraza. Pustimo Šiptare da kao i uvek pobede sebe, umesto da pobede nas, zahvaljujući nama. Kosovo i Metohija su bili srpski. Jesu srpski. I ostaće srpski! Ako im mi ne budemo pomagali, neće imati toliko izgleda na uspeh.

S druge strane treba raditi na tome da se stvori savez balkanskih pravoslavnih naroda koji bi stao na put stvaranju Velike Albanije. U ovom momentu i Bugari i Makedonci i Grci i Srbi pa i Montenegrini, ma koliko oni mislili da su se izvukli, imaju samo jedan cilj – a to je zaustavljanje projekta Velika Albanija. Svima mora da bude jasno da Šiptari sami bez naše pomoći, bez našeg popuštanja, nas pravoslavnih, iako im pomaže zapad, neće uspeti da stvore Veliku Albaniju. Kada Šiptari završe posao u Makedoniji, a to će se desiti ulaskom Makedonije u NATO, sledeće su na redu Crna Gora i Grčka.

Nikola Petrović

Patriot

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

*