Nikola Petrović: Hegemoni i konfučijanci

0

Dve najstarije kineske filozofske podele, prisutne u svim sferama života u Kini. Bez izuzetaka i obzira na čitavu mrežu sadašnjih filozofija i razlika u politici, sve se svodi na te dve podele, čak i ako pripadate istom društvu, grupi ili organizaciji, uvek su te dve filozofije sukobljene. Sukob hegemona i konfučijanaca.
Mao i maoisti bili su hegemoni i želeli su od Kine napraviti silu na silu. Bez respekta, bez strpljenja, jednostavno, sirovom snagom i moći. Uspevalo im je, dok ih Amerika nije ograničila naftom. Kada bi se obustavila isporuka nafte, za samo nedelju dana, čitava moderna Kina osvanula bi u haosu, gladi i totalnom rasulu. U paklu!
Automatski, moć Kine je stagnirala i tako je Kina pod američkim uzdama, a ograničena sopstvenom filozofijom jednog strogog pravca, počela da propada. To nam govori da jedan ograničeni, strogi pravac, bez obzira na moć koju posedujete, pre ili kasnije udara u zid i tu se zaustavlja, a kasnije gubi snagu i nestaje.
Već neko vreme, Kinu kontrolišu konfučijanci. Konfučijanci su umereni, proračunati, promišljeni. Nemaju jedan strogi pravac, već granaju čitave mreže načina, mogućnosti, misle unapred, strpljivi su i pre nego što isteraju tenk iz hangara na Tjenamen, prvo to sve obave u sopstvenoj glavi, sagledaju posledice i tek onda rešavaju problem.
Tako su rešili i Amerikance. Ne mogu da utiču na naftu, ali zato mogu na sve ostalo, plus imaju najbrojnije ljudstvo, koje su u stanju da dupliraju za samo dve generacije. Preuzimanjem američkih kompanija, obaranjem cene rada, preokrenuli su moć i sada je Kina pretnja Americi, a ne obrnuto. Na sve to, jačaju veze sa Rusijom, još jednom pretnjom Americi.
Mislim da će Kina postati vodeća sila i pre procene kineskog predsednika, mada je on sebi verovatno dao malo odstupanja. I biće daleko moćnija nego Amerika u najboljim danima svoje hegemonske moći, koja već propada, a propadaće sve brže.
A mi bismo iz svega toga mogli naučiti da sve svoje filozofije, naročito političke, ne temeljimo na osnovu onih koji su za 50 ili 200 godina nastali i propali, već na filozofiji koja opstaje već hiljadama godina.

 

Nikola Petrović

POSTAVI ODGOVOR

*