Никола Петровић: Срби и Хрвати пола века испред Европе

0

 

Често помињемо како смо заостали у односу на Европу, а можда је баш обрнуто. Низ терористичких напада у престоницама Европе је новост, док је за Србе и Хрвате то прича стара скоро пола века.

1968. у биоскопу 20. октобар, хрватски терористи, Миљенко Хркач и Анте Пенавић поставили су бомбу у којој је једна особа изгубила живот, једна девојка остала је без обе ноге, а 76 људи је рањено. Нешто касније, исти људи су поставили експлозив у парку поред железничке, срећом без жртава.

Подсетићу и на злочин исте терористичке организације, Хрватски народни отпор, који се догодио 7. априла 1971. Група хрватских терориста упала је у амбасаду СФРЈ у Стокхолму, заробили су југословенског амбасадора Владимира Роловића, држали га као таоца, у њега пуцали, а затим га давили каишем, како би се угушио у сопственој крви.

Такође, ХНО извео је још један напад 26. јануара 1972. Постављена је бомба у авион ЈАТ-а који се од последица експлозије срушио, пет чланова посаде изгубило је живот, као и 22 путника, преживела је једино Весна Вуловић.

Почетак напада означен је као “Хрватско пролеће“.
Познато звучи, зар не?

Ово је само пар примера, изведен је читав низ терористичких напада са фаталним исходима, отмице авиона и осталих терористичких активности које су трајале чак до 1983.

Сазнајући све ово, не могу да се сложим са изјавама да су Срби вршили некакве агресије на Хрватску. Исто тако, не могу да се сложим да смо заостали, већ да напредујемо. За пола века, Европа ће бити ово што смо ми.
Не бих ни спавао у парку за време Тите. Не кажем, можда је могло, али не бих ја, ипак…

Али се потпуно слажем да су Хрвати одувек терористи. То доказују кроз читаву своју историју, а и пре неки дан су потврдили

Никола Петровић, Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*