Никола Петровић: СРЕТЕЊЕ СА САДАШЊОШЋУ

0

У времена када су људи били толико паметни да су постављали темеље науке да је и сад изучавамо, када су стварали културу, а науку животну прихватали и прилагођавали се према личном искуству, као и увиђајући вековне грешке предака, створили су постепено један систем људских вредности, моралних начела и друштвених правила који није био идеалан, али је једини био одржив.

Онда су дошла нова времена. Ми немамо тако паметне људе да створе науку, не да створе, већ ретко имамо људе који могу да је изуче, али имамо прегршт амбициозних будала и лудака који опонирају свему што функционише и хиљаду година и функционисаће још хиљаду. Они доносе светлост знања међ’ народ, иако им је у главама мркли мрак. Немамо борце који ћутке прихватају команду и одлазе од куће на границе да својим присуством, мушкошћу и храброшћу оснаже и сачувају своју отаџбину, али имамо гомиле фејс Обилића, Лазара и Мишића који одлазе преко границе, који не смеју ни на војну вежбу “јер неће да ратују и гину за политичаре“, а у све се разумеју, у свим су ратовима били још од Турака и већих јунака од њих нит’ је било, нити бити може. Имамо и армије обожавалаца! Данас свака курва има своју армију обожавалаца, а Србија пуна елитних јединица по фризерским салонима, па и шта ће нам војска онда?

Тако већ можда два или три века, (у последњих 30 година више но икад) сваки период има некакве модерне кретене и остале револуционаре и дисиденте који се појаве са некаквим новим идејама, називајући све вечито застарелим, нудећи своју нову мисао као једини спас за народ, државу, чак и човечанство. Дакле, хиљаду година мудрости је њима застарело, примитивно и неупотребљиво, па мудрост морамо да извлачимо из онога што се још није ни десило – то ће нам донети спас? Прорачунато… Притом, они сами тако паметни нестају у сопственом времену. Прегази их време и покаже сву њихову памет. Не потрају ни деценију, а камоли век, миленијум да не помињемо. Свака нова тура модерњака траје све краће и зато се све брже појављују.

Шта запажам гледајући ширу слику? Моде се мењају тако брзо, да се више не смејемо моди прошлих генерација, већ и сопственим трендовима у прошлости. А вредност не губи вредност. Никада! Шта је вредело пре хиљаду, још више ће вредети за хиљаду година. Јувелир зна каква је разлика између циркона и дијаманта, док будали можеш увалити циркон по цени дијаманта кад год пожелиш.

Срећан Дан државности! Чувајмо традицију!

Никола Петровић

ПАТРИОТ

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*