Никола Петровић: Видовдан или 29. новембар не може бити дилема!

0

Пријатељ правио анкету, питајући да ли Дан покојне Југе или Видовдан…

А, о томе се нема много размишљати јер је Видовдан неупоредив! Нико у свету нема нешто као Видовдан, иако сви славе свашта. Славе или обележавају некакав одређени догађај један или неколико дана и то се тиче конкретно тог догађаја.

Зато је Видовдан толико другачији. Зато не постоји Свети дан који на више начина обележава нечије хероје, страдање, издајства, победе и поразе. На један једини дан, једном једином народу се догађало толико судбинских ствари, везаних кроз сва времена.

Од Косовског боја, до поновног проглашења рата Турцима, преко Гаврила Принципа, до успеха у Великом рату, Версајског споразума, Видовданског устава, атентата на краља, бомбардовања, издаје председника и много тога сам прескочио, али нисам и заборавио, пут је славе и трња за један читав народ, за његову историју и будућност.

Није то ни трчање и ломатање јер је неком ћопавом Рвату рођендан! Тај дан је ореол Србима! Симбол моћи и страдања истовремено. Како би то рекли у Хиландару, то је духовни барјак Србије. Нешто што траје вековима, што ће трајати вековима, нешто што само Срби имају и нико им одузети не може!

Тако да је бесмислено поредити креације некаквих црвених бандита јер су се створили и у прах претворили за само један трен временски. Док Видовдан, он путује и гази све пред собом, баш као и време.

Зато, само Видовдан. Ако сте Срби.
Јер, само Срби на то полажу право рођењем. Остали… Па, они нека славе оно што морају.

Никола Петровић

https://vidovdan.org

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*