Nikola Petrović: Vidovdan ili 29. novembar ne može biti dilema!

0

Prijatelj pravio anketu, pitajući da li Dan pokojne Juge ili Vidovdan…

A, o tome se nema mnogo razmišljati jer je Vidovdan neuporediv! Niko u svetu nema nešto kao Vidovdan, iako svi slave svašta. Slave ili obeležavaju nekakav određeni događaj jedan ili nekoliko dana i to se tiče konkretno tog događaja.

Zato je Vidovdan toliko drugačiji. Zato ne postoji Sveti dan koji na više načina obeležava nečije heroje, stradanje, izdajstva, pobede i poraze. Na jedan jedini dan, jednom jedinom narodu se događalo toliko sudbinskih stvari, vezanih kroz sva vremena.

Od Kosovskog boja, do ponovnog proglašenja rata Turcima, preko Gavrila Principa, do uspeha u Velikom ratu, Versajskog sporazuma, Vidovdanskog ustava, atentata na kralja, bombardovanja, izdaje predsednika i mnogo toga sam preskočio, ali nisam i zaboravio, put je slave i trnja za jedan čitav narod, za njegovu istoriju i budućnost.

Nije to ni trčanje i lomatanje jer je nekom ćopavom Rvatu rođendan! Taj dan je oreol Srbima! Simbol moći i stradanja istovremeno. Kako bi to rekli u Hilandaru, to je duhovni barjak Srbije. Nešto što traje vekovima, što će trajati vekovima, nešto što samo Srbi imaju i niko im oduzeti ne može!

Tako da je besmisleno porediti kreacije nekakvih crvenih bandita jer su se stvorili i u prah pretvorili za samo jedan tren vremenski. Dok Vidovdan, on putuje i gazi sve pred sobom, baš kao i vreme.

Zato, samo Vidovdan. Ako ste Srbi.
Jer, samo Srbi na to polažu pravo rođenjem. Ostali… Pa, oni neka slave ono što moraju.

Nikola Petrović

https://vidovdan.org

POSTAVI ODGOVOR

*