Николић: И даље ослонац на Русију. Ни говора о санкцијама!

Не желимо да нам други бирају пријатеље, као што их ни ми не бирамо другима, поручује председник Србије.

0

Председник Томислав Николић изјавио је да Србија наставља да се ослања на Русију и да никада неће увести санкције Русији без обзира на притиске.

Николић је нагласио да „не желимо да нам други бирају пријатеље, као што их ни ми не бирамо другима“.

„Увек ћемо се залагати да се неспоразуми у међународним односима решавају дијалогом, на миран и достојанствен начин“, рекао је Николић на отварању Развојног центра Руског географског друштва у Србији.

Истакао је да је Русија држава без чијег става нема решавања ниједног важног, међународног питања.

„Свесни смо да без сарадње са Русијом не бисмо могли у пуној мери да остваримо наше државне интересе међу којима је најважнији очување нашег суверенитета и територијалног интегритета, посебно пред међународним организацијама“, рекао је Николић.

Председник сматра да је отварање Развојног центра Руског географског друштва корак који представља конкретизацију нашег стратешког партнерства и потврду чврстих узајамних веза у српско-руским односима.

„За нас је то јасан сигнал да је Србија постала важна тачка ослонца у геостратешким размишљањима Русије, која је била један од наших најважнијих ослонаца током готово читаве наше историје“, тврди Николић.

Према његовим речима, веома богата и садржајна историја српско-руских односа, нажалост, још није до краја истражена.

Николић је напоменуо да је сарадња Србије и Русије изузетно дубока и слојевита и да би је требало сагледавати кроз низ комплексних друштвених појава и слојевитих и међузависних веза и односа укорењених у наша срца.

Руско географско друштво, каже Николић, једно је од најстаријих географских друштава на свету, основано 1845. године указом цара Николаја Првог, чијем Савету покровитеља председава председник Русије Владимир Путин.

Главна активност тог друштва су експедиција и истраживања, образовање, очување традиције и културе, објављавање књига и рад са младима.

Николић је рекао да је Српско географско друштво прво географско друштво на Балканском полуострву, да га је 1910. године основао Јован Цвијић, који је био његов први председник, те да је главни задатак друштва био да негује контакте са суседним наукама и истражује Балканско полуострво.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*