Николић из искуства: Сваки други преминули у Србији, умро од срца!

0

Свака друга преминула особа у Србији, умрла је од болести срца и крвних судова, рекао је данас председник Србије Томислав Николић на отварању Међународног конгреса посвећеног болестима срца и њиховој превенцији.

Николић је рекао да је „изузетан комплимент“ за Србију и њену академску заједницу то што на Међународном конгресу Међународног удружења за васкуларно здравље (ИСВХ) и Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога (ХИСПА), учествују „најзначајнија имена светске научне мисли“.

„Данас међу вама почаствован сам што могу да вам пожелим добродошлицу у Београд и да изразим задовољство начином на који су домаћини организовали овај мултидисциплинарни сусрет водећих међународних удружења којима је заједнички именитељ кардио-васкуларно здравље светске популације и непрестана борба за промену статистике“, рекао је Николић.

Николић је рекао да је уверен у успех Kонгреса, чије резултате ће више од 800 учесника, 50 предавача из 20 земаља понети у своје клинике, институте, универзитетске амфитеатре, које ће поделити са колегама и студентима.

Председник Удружења центара за хипертензију, превенцију инфаркта и шлога (ХИСПА) Небојша Тасић рекао је да је Kонгрес посвећен проблематици кардиоваскуларних болести, а да су у Србији инфаркт и шлог „убице број један“.

„У Србији 52 одсто људи умире од инфаркта и шлога“, рекао је Тасић и додао да на Kонгресу учествују кардиолози, ендокринолози, нефролози, нутриционисти, клинички фармаколози како би разменили искуства и научна сазнања у тој борби.

Он је додао да су теме Kонгреса – посебне супстанце у борби против шећерне болести, улога магнезијума у заштити од кардио васкуларних болести, значај физичке активности, борба против стреса и гојазности.

„Ми дијагностикујемо сваку особу појединчано, нађемо јој слабе тачке, имамо програм заштите и пратимо их. То је једини начин да српечимо да особа добије инфаркт или шлог“, рекао је Тасић и додао да је неопходно контролисати факторе ризика.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић казао је да град Београд чини све у домену своје надлежности у обезбеђивању здравствене заштите грађана.

„Данас је у Београду кардиологија присутна као најзначанија област медицине… Kардиолози су многима спасили живот“, рекао је Младеновић и изразио наду да ће закључци Kонгреса допринети унапређењу медицине.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*