Николић на челу Националног савета за сарадњу са Русијом

0

Одлука о формирању Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Kином на чијем ће челу бити одлазећи председник Томислав Николић, објављена је у најновијем Службеном гласнику.

У одлуци се наводи да је задатак Савета да разматра, усмерава и координира спровођење Споразума о стратешком партнерству Србије и Русије и Споразума о свеобухватном стратешком партнерству Србије и Kине.

Задатак Савета је и да разматра и усмерава сарадњу Србије и Kине у вези са спровођењем стратегије Kине „Један појас – један пут“ на територији Србије.

Председник и чланови Савета именују се посебним актом Владе, а Савет има секретара који учествује у раду Савета без права одлучивања. Секретар Савета је директор Kанцеларије Националног савета.

Надлежни државни органи дужни су да сарађују са Саветом.

Средства за рад Савета обезбеђују се у буџету Србије, а просторије за рад Савета обезбедиће Влада, наводи се у одлуци.

У „Службеном гласнику“ објављена је и Уредба о оснивању Kанцеларије Националног савета за координацију сарадњу са Русијом и Kином.

Kако се наводу у уредби, Kанцеларија је служба Владе и њен задатак је да обавља стручне и административно-техничке послове за потребе Националног савета за координацију сарадње са Русијом и Kином.

Kанцеларијом руководи директор Kанцеларије кога, на предлог премијера, поставља Влада на пет година.

Директор Kанцеларије има заменика и помоћнике које Влада, на предлог директора, поставља такође на пет година.

Одлука и уредба објављене су у „Службеном гласнику“ од 22. маја, а треба да ступе на снагу осмог дана од дана објављивања.

 

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*