Николић не да вилу Вучићу

0

Томислав Николић, бивши председник државе, још увек се није иселио из државне виле у Ужичкој 23 и препустио ову резиденцију новом председнику Александру Вучићу, иако прописи за овај објекат тако налажу.

Наиме, Уредба о непокретностима за репрезентативне потребе Републике Србије, коју је донела Влада Србије а потписао управо Вучић као премијер и то још 4. јула 2014. године, недуго након што је ступио на функцију, одређује вилу у Ужичкој 23 искључиво као „резиденцију председника Републике“, без могућности да неки други орган или лице затражи ову вилу на коришћење. Ипак, Николић се ни, скоро два месеца по истеку мандата, није изјаснио када ће напустити вилу на Дедињу и уступити је новом председнику, а како Вучић није изражавао жељу да се у ову вилу пресели по доласку на функцију у медијима се спекулисало да је то био Николићев услов да се не кандидује за председника.

С обзиром да рок за исељење председника Србије из званичне резиденције није прецизно дефинисан ниједним правним актом, а да се међу правима која му следују и по истеку мандата не налази могућност коришћења резиденцијалног објекта, намеће се закључак да председник треба да се исели из виле у Ужичкој 23 по престанку обављања функције. Наиме, Закон о председнику предвиђа само да резиденцијални простор, протоколарне и објекте за боравак председника Републике одређује Влада и то пошто прибави сагласност председника Републике, али не наводи и под којим условима председник напушта ове објекте. Исти закон прописује које бенефиције ће председник имати и по истеку мандата али међу њима се не налази и право на становање у неком од објеката за потребе репрезентације Републике Србије. Ова права он остварује преко Управе за заједничке послове републичких органа, а од те институције нисмо добили одговоре да ли им се Николић обраћао са захтевом да остане у резиденцији или да ли их је Влада обавестила о плановима за даље коришћење виле. Ни Николић се није одазвао нашем позиву како би објаснио где ће у будућности живети.

Без имовине
Бивши председник Србије вилу у Ужичкој користио је пет година као радни и стамбени простор, а чини се да Николић не би ни имао где да се одсели будући да према подацима које је пријавио Агенцији за борбу против корупције он више нема половину петособног стана на Новом Београду, у коме је живео док није ступио на дужност шефа државе. У извештају Агенције се не помиње ни његова родна кућа у Бајчетини, где су многи спекулисали да ће се вратити.

 

 

Danas

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*